Obyvatelé japonské Okinawy marně žádají Rumsfelda o snížení počtu US vojáků na ostrově

globe-32299_960_720

Guvernér japonského ostrova Okinawa předal ministrovi obrany USA Donaldu Rumsfeldovi petici místních obyvatel, v níž mimo jiné požaduje snížení počtu amerických vojáků na ostrově. Podle guvernéra jsou obyvatelé Okinawy již znaveni přílišným břemenem „rozsáhlých a početných amerických zařízení“ a požadují vyřešení sporných aspektů spojených se základnami. Americké síly jsou na Okinawě již dlouhých 58 let.

Stovky demonstrantů přivítaly Rumsfelda poblíž základen, který byl na Okinawě tento víkend poprvé. V petici dále obyvatelé požadují, aby se výcvik a velké manévry Američanů konaly jinde, než na Okinawě. Obyvatelé jsou obtěžováni neustálým hlukem vojenských letadel a působení armády zde má negativní dopad na životní prostředí.

Guvernér prohlásil, že americko-japonská smlouva z roku 1995 o omezení americké přítomnosti je nedostatečná, protože americké jednotky tu jsou stále na 70 procentech území.

Rumsfeld odpověděl, že Pentagon přehodnocuje rozmístění amerických sil ve světě, avšak nyní „není schopen předložit specifické návrhy týkající se jakýchkoli změn počtu 28.000 vojáků na Okinawě“. V Japonsku je celkem 47.000 amerických vojáků.

Obyvatelé Okinawy jsou proti Američanům nepřátelsky naladěni. Vztahy se zhoršily hlavně v roce 1995, kdy tři američtí vojáci znásilnili dvanáctiletou dívku. Stále se také vedou spory o vlastnictví a užívání pozemků, na nichž stojí vojenské objekty.

 

/zdroj AFP 16.11.2003/