Svědek v procesu s Mladičem: Masakr v Markale zorganizovali Muslimové

globe-32299_960_720

Balkaninsight, 16.12. 2015

 

Podle chráněného svědka GRM-116 obhajoby generála Mladiče v Haagu, byl útok na tržiště v sarajevském Markale, při kterém v únoru 1994 zahynulo 66 lidí, tehdy schválen bosenským prezidentem Alijou Izetbegovičem.

Svědek dále vypověděl, že jako člen speciální bezpečnostní jednotky Biseri v letech 1992 až 1994 pracoval jako ostraha budovy bosenského prezidentského úřadu.

Řekl, že tehdy měl možnost slyšet, co říkal prezident Izetbegovič i ostatní osoby během jednání.

Podle svědka bylo tehdy záměrem Izetbegoviče zajistit západní intervenci v Bosně na pomoc bosenským Muslimům tím, že „vytvoří masové utrpení v Sarajevu a Srebrenici.“

Izetbegovič byl podle výpovědi svědka silně ovlivněn vůdcem islámské komunity Mustafou Cericem, který prezidenta přesvědčil, že „musí být utrpěny ztráty.“

Při výpovědi o útoku v Markale GRM-116 svědčil, že to byl „Cericův nápad, uskutečněný generály Seferem Halilovicem a Mustafou Hajrulahovicem, zvaným „Ital“.

„Byl jsem u toho, když to Alija (Izetbegovič) schválil“, řekl svědek.

Na další tehdejší schůzce podle svědka Halilovic hlásil, že první pokus byl neúspěšný, protože minomet zasáhl pouze střechu tržiště.

„Alija jim řekl, ať to zkusí znovu. Odešli a zanedlouho jsme se dozvěděli, co se stalo s Markale,“ řekl svědek.

Izetbegovič, který zemřel v roce 2003, řekl po útoku, že to byl „černý a strašný den pro obyvatele Bosny a Hercegoviny.“

Jako velitel bosensko-srbské armády je Ratko Mladič obviněn z terorizace obyvatelstva Sarajeva během války i kampaně ostřelování a ostřelovačů.

Podle obžaloby byl granát na Markale 5. února 1994 vystřelen ze srbských pozic.

To je zajímavá skutečnost, protože drtivá většina zdrojů uvádí, že pachatel nebyl zjištěn. Řada zdrojů i potvrzuje verzi o účelové akci Muslimů. ICTY zde zřejmě opět nechal zapracovat své zákulisní zadavatele. Toto svědectví se jim asi moc hodit nebude. (pozn.mess)

Proces bude ve středu pokračovat křížovým výslechem chráněného svědka.

 

Překlad Messin, 16.12. 2015

 

 

Zdroj: http://www.balkaninsight.com/en/article/mladic-witness-claims-bosnian-army-staged-markale–12-15-2015