Srbský prezident řekl, že jeho země „nikdy nevstoupí do NATO“

globe-32299_960_720

Srbský prezident Tomislav Nikolič uvedl, že Srbsko nikdy nevstoupí do NATO, protože to nepotřebuje. Oznámila agentura Beta citujíc ruskou tiskovou agenturu TASS.

„Srbsko nikdy nevstoupí do NATO; to nezáleží na Evropské unii, to záleží na Srbsku. Rozhodnutí vstoupit do NATO je rozhodnutím připojit se k vojenské alianci, což není to, co potřebujeme,“ řekl Nikolič během své návštěvy Petrohradu.

Srbský prezident řekl, že Rusko nikdy nedělalo Srbsku problémy kvůli jeho spolupráci a vztahu s NATO, kvůli čemuž nevidí důvod, proč by si EU nebo NATO stěžovaly na spolupráci s Ruskem.

„Evropská unie a Rusko jsou oba přátelé Srbska. Přítel nemůže narušit přátelství s dalším. Pokud jste mým přítelem, nechte mě vybrat si mé přátele. Zdá se mi, že vztah mezi Východem a Západem se stává nestabilním a Srbsko je někde uprostřed. Musíme to využít a nebýt ani na Západě, ani na Východě,“ řekl Nikolič.

O regionálních vztazích Nikolič uvedl, že Srbsko bylo jediným faktorem stability, nabízející usmíření každému, poukazujíc na Chorvatsko, které Srbsko nikdy nezpomalovalo na jeho cestě do EU, i když tam mohlo učinit kvůli četným případům porušování lidských práv, práv menšin a ohrožení demokracie.

„Chorvatsko není dost velkým státem na to, aby zastavilo Srbsko. Ale nabízí šanci těm, kteří se škodolibou radostí oponují spolupráci. Upřednostňujeme spolupráci, a to především kvůli Srbům, kteří tam žijí a stávají se obětí obtěžování, když se vztahy stávají napjatými,“ vysvětlil Nikolič.

Nikolič rovněž uvedl, že Černá Hora udělala v posledních pár letech několik chyb, z nich vybral například rozhodnutí země připojit se k protiruským sankcím.

„Je to rovněž nezacházení se Srby v Černé Hoře odpovídajícím způsobem a neustálé obavy, že by srbský prvek mohl opět zvítězit, vzhledem k tomu, že povědomí o existenci černohorského jazyka a církve zatím nezapustilo kořeny,“ řekl.

Zdroj: http://www.b92.net/eng/news/politics.php?yyyy=2016&mm=10&dd=17&nav_id=99412