V Bosně zatkli bývalé muslimské vojáky za vraždění Srbů

globe-32299_960_720

Šest bývalých příslušníků bosensko-muslimské armády bylo v úterý zatčeno pro podezření ze zapojení do vražd třiceti srbských mužů a žen ve vesnici Čemerno u Sarajeva v roce 1992.

Muži ze speciálních jednotek bosenské policie zatkli skupinu mužů, bývalých členů teritoriální obrany (TO) a bosenské armády (ARBiH), která byla za občanské války tvořena převážně Muslimy (nyní Bosňáky). Teufik Turudžič, Mirsad, Nusret a Mirzet Beslija, Hamdija Spahič a Senad Sikir, jsou podezřelí, že 10. června 1992 ve vesnici Čemerno zavraždili více než 30 Srbů.

 „Během útoku na Čemerno byl spáchán válečný zločin, při němž bylo zabito kolem třiceti bosenských Srbů obou pohlaví,“ uvedla ve svém prohlášení bosenská prokuratura.

„Nejmladší oběti bylo 16 let, nejstarší bylo přes 80 let. Celkem bylo zabito 10 žen, „ dodává prohlášení.

Zločin v Čemernu byl jedním z „nejohavnějších“ v celé oblasti Sarajeva, uvedla prokuratura.

Zadržení jsou mimo jiné obviněni z válečných zločinů proti civilistům a válečným zajatcům, zabíjení a zraňování zajatců a z porušování zákonů a zvyků války.

Šest podezřelých byl již předáno ke stíhání.

Některé odporné detaily z masakru (ubití těžkými předměty, spálení ženských těl) lze nalézt v odkazu „Cemerno massacre“ na wikipedii.

Už začátkem prosince letošního roku bylo zatčeno dalších třináct příslušníků muslimských jednotek za podobné zločiny, kterých se systematicky dopouštěli na jaře a v létě 1992, za účelem vyhnání srbského obyvatelstva z oblasti města Konjič a okolních vesnic.

„Existuje důvodné podezření, že se tito muži podíleli na zabíjení, mučení, zneužívání a znásilňování obětí,“ uvedla bosenská prokuratura.

Od roku svého vzniku v roce 2003 bosenská prokuratura dosud nevydala žádné obvinění proti Bosňákům, kteří údajně spáchali válečné zločiny.

Pouze bosenský státní soud v roce 2012 odsoudil na patnáct let do vězení Eso Mačiče za zločiny spáchané proti Srbům zadržovaným v táboře Celebiči u Konjiče.  V souvislosti s tímto táborem byli za trestné činy v něm spáchané už dříve odsouzeni dva Bosňáci a jeden etnický Chorvat.

Messin

 

Zdroje: http://www.balkaninsight.com/en/article/bosnian-army-ex-soldiers-arrested-for-killing-30-serbs-12-19-2017

 

http://www.balkaninsight.com/en/article/bosnia-arrests-13-suspects-for-crimes-in-konjic-12-04-2017