Libye: Co je ve skutečnosti za útokem na letiště?

globe-32299_960_720

Richard Galustian, Global Research

Během víkendu se objevily zprávy o intenzivních bojích v libyjském hlavním městě Tripolisu, které v pondělí dramaticky eskalovaly a zanechaly po sobě více než dvacet mrtvých a přes šedesát zraněných. Samotné letiště skončilo uzavřeno v plamenech.

Zprávy hlavních médií však pořád nezmiňují ztrátu toho nejdůležitějšího: mírového procesu OSN, zvaného LPA.

Diplomaté OSN se dva roky pokoušeli udělat něco z vlády, kterou vytvořili – Vlády národní dohody (GNA) – výtvoru, který měl sjednotit Libyi a přinést rozbitému národu mír.

Namísto toho strávili představitelé GNA pondělí ve své námořní základně v Tripolisu, kde bezmocně seděli, zatímco se milice soustředily ve vzájemném boji okolo středu města a obzvláště u letiště Mitiga. Tam se nachází vězení pod kontrolou milice zvané RADA. Ta mimo jiné zadržuje členy ISIS a Al-Kajdy. Útočníci se snaží tyto extrémisty z vězení dostat. Tak by se to dalo shrnout.

Několik civilních letadel parkujících na dráze už bylo údajně zasaženo do trupu. Zcela určitě byly poškozeny stroje společnosti Air Afriqiyah Airbuses. Také společnost Afriqiyah Airways oznámila poškození všech pěti letadel, včetně jejich nového nákladního. Buraq Air zase uvedla, že byla poškozena dvě z jejich nejnovějších letadel a Libyan Wings kvůli poškozeným letadlům pozastavila lety až do odvolání.

Cestující jsou nuceni pokusit se vydat na jih, na letiště poblíž Sabahu – Temenhint Airport – nebo použít let z Misuráty, nebo Djerby, kam se dostanou po silnici. Všechno hodiny cesty automobilem z Tripolisu.

Letiště Mitiga je jediným fungujícím letištěm v Tripolisu od července 2014, kdy bylo zničeno mezinárodní letiště Tripolis (Tripoli International Airport) milicemi, soupeřícími o kontrolu nad ním.

Vláda GNA byla „vytvořena“ OSN v prosinci 2015 v Maroku, v místě zvaném Skirhat, když byl podepsán tzv. Dokument o LPA (mírovém procesu) a byla od roku 2016 v Tripolisu mezinárodně uznávanou vládou.

Člověka napadne, že měla dostatek času, aby získala kontrolu alespoň nad hlavním městem. Přesto byly sociální sítě v pondělí plné tvrzení, že předseda vlády GNA Fayez Sarraj byl raději přemístěn italskými silami na jiné bezpečné místo v Tripolisu a dokonce se povídá, že uprchl do Tuniska kvůli své neoblíbenosti. Neexistuje žádná libyjská bezpečnostní síla, na kterou by se mohl spolehnout.

Libyjské milice každých pár měsíců rozpoutají výbuch násilí a bojují o získání kontroly nad nejdůležitějšími nemovitostmi v hlavním městě Libye, a to bez ohledu na návštěvy OSN a dalších diplomatů a jejich prosby o mír.

Ironií je, že jedinou mírovou částí Libye je východ, který má svou vlastní vládu a jednu armádu, kterou řídí polní maršál Chalífa Haftar. Na východě země se nalézá také většina ropných polí.

OSN vybraný premiér loutkové vlády zvané GNA, Fayez Sarraj, zůstal velmi potichu, když placené milice napadly letiště. To je hlavním důkazem totálního nedostatku vedení a naprosté neschopnosti.

Možná byl OSN instalován proto, aby byl loutkou politické agendy některých zemí.  Tahle fraška a vměšování OSN musí skončit, než se země sama ještě více rozdělí. Tentokrát se zdá, že je k tomu blíž, než se myslelo.

Překlad Messin  

 

Zdroj: https://www.globalresearch.ca/libya-update-whats-really-behind-the-airport-firefight/5626387