Albánci zuří jak další a další země odvolávají své uznání Kosova

globe-32299_960_720

Navzdory siláckým gestům jeho pochybných představitelů zažívá kosovský „stát“ na mezinárodní scéně postupně další a další oslabení. Posledním šťouchancem bylo odvolání uznání samostatného Kosova ze strany prezidenta ostrovní republiky Palau. Předtím podobně učinily i například Madagaskar, Šalamounovy ostrovy, Lesotho, Republika Surinam, Libérie, Grenada, Komory, Burundi, Dominikánská republika, Svatý Tomáš a Princův ostrov, Guinea-Bissau a Papua – Nová Guinea. I když se většinou nejedná o nijak významné státy, číslo zemí OSN ve prospěch Kosova se trvale a neustále snižuje. Palau je celkem třináctým státem, který odvolal uznání, čímž počet zemí uznávajících Kosovo již klesl pod 100.

Kosovští politici reagují na tento vývoj poměrně nelibě. Ministr zahraničí Behgjet Pacolli (sám ve Švýcarsku obviněn za praní špinavých peněz a účasti ve zločinecké organizaci) se nechal slyšet, že za posledním úspěchem Srbska prý stojí „slíbená finanční podpora a zbraně“.

Na prohlášení svého protějšku ihned reagoval srbský ministr zahraničí Ivica Dačič:

„Ve světě, kde se zasekl Pacolli a jeho parta, jsou zbraně pořád platidlem. Naší jedinou zbraní je pravda, kterou šíříme po celém světě. A jen s ní a s některými ustanoveními mezinárodního práva bojujeme za zachování našich národních zájmů, zatímco Priština, která si uvědomuje, že stále více států odstupuje od uznání, se stále častěji uchyluje ke lžím,“ řekl Dačič.

Dále uvedl, že s řadou zemí nebylo přijato žádné rozhodnutí, Například při rozhovoru s ministrem Ománu, se „téměř pohádal“, protože Dačič tvrdil, že Omán Kosovo uznal, zatímco ministr řekl, že se to nikdy nestalo.

Současně Dačič v reakci Pacollimu doporučil, aby si na nové poměry zvykl co nejdříve.

„Jsme ozbrojeni trpělivostí, připravení bojoval v politické oblasti a na mezinárodních fórech, pokud to bude potřeba,“ řekl Dačič.

Messin

 

Zdroje:

 

https://www.b92.net/eng/news/politics.php?yyyy=2019&mm=01&dd=23&nav_id=106044

 

https://www.b92.net/eng/news/politics.php?yyyy=2019&mm=01&dd=22&nav_id=106039