Koalice USA používá ISIL v Al Tanfu

globe-32299_960_720

Steven Sahiounie, Global Research

Jak USA-NATO používají aktiva, které mají po ruce.

ISIL je poražen a Syrské demokratické síly (SDF) oznámily, že se v jejich vazbě nacházejí tisíce zajatých teroristů ISIL, jejichž ženy a děti byly odvezeny do táborů v severovýchodní Sýrii. Otázka v mnoha myslích je: kam přijdou tito teroristé? Kdo má kapacitu a zdroje aby ubytoval tisíce krutých a krvežíznivých teroristů, kteří jsou dobře známí sekáním hlav?

Někteří teroristé byli převezeni na americkou základnu v Al Tanf a byli opětovně použiti/recyklováni jako bezpečnostní kontraktoři (žoldáci) na americké výplatní listině, zatímco jejich manželky a děti budou drženy jako rukojmí v táboře, aby byla dodržena ujednání. Jejich úkolem je zabránit Syrské arabské armádě a jejím spojencům v obnově ropných a plynových vrtů a vytvořit v Sýrii chaos a nestabilitu za účelem zmírnění mírového zotavení.

Americká armáda byla omezena tím, že nebyla schopna napadnout Sýrii velkou silou, aby splnila strategické cíle USA týkající se změny režimu a získávání zdrojů. Na rozdíl od masivní invaze a přímého zapojení americké armády v Iráku a Libyi; byli Pentagon a CIA nuceni použít „aktiva na zemi“. Svobodná syrská armáda (FSA) byla prvním aktivem na zemi a později byla přisvojena větev Al-Kajdy v Sýrii: Džabat at-Nusra.

ISIL se vynořil ze stínů v Iráku a sehrál hlavní úlohu při dění v Rakká, později obsadil většinu Sýrie a nakonec získal kontrolu nad syrskou životní mízou: ropnými a plynovými vrty. ISIL byl nakonec poražen spojencem americké západní koalice: SDF, milicí tvořenou syrskými Kurdy a syrskými arabskými kmeny, která zabrala ropné vrty, které byly zdrojem bohatství ISILu. Nyní, v poslední fázi syrského konfliktu, jsou někteří vězni ISILu recyklováni jako ozbrojená podpora pro malou skupinu amerických vojáků a důstojníků na základně v Al Tanf.

Už předtím byl vězňům z ISILu povolen bezpečný pohyb. V roce 2017 BBC odkryla tajnou dohodu v Rakká mezi SDF a ISIL. Výbušný článek cituje řidiče nákladních automobilů: „vzali jsme kolem 4.000 lidí včetně žen a dětí – naše vozy a jejich vozy dohromady. Když jsme přijeli do Rakká, myslím, že jsme vzali 200 lidí. Jenom v mém voze jsem vzal 112 lidí.“

Doprovodný konvoj ISIL byl dlouhý šest až sedm kilometrů a zahrnoval téměř 50 nákladních vozidel, 13 autobusů a více než 100 vozidel ISIL. SDF doprovodila konvoj na místo v poušti, a zatímco USA ho nedoprovázely, poskytly letecké osvětlení noční cesty v poušti.

Strategií USA pro Sýrii je zajistit, aby byl syrské vládě v Damašku odepřen mír, bezpečnost a příjmy na obnovu země. Útok USA a NATO proti Sýrii byl veden za účelem změny režimu, a jejich džihádistickým pozemním jednotkám, jako FSA a odnože Al-Kajdy, se nepodařilo dosáhnout požadovaného výsledku. Co se jim nepodařilo vyhrát na bojišti, chtějí vyhrát v situaci po své vlastní porážce. Hlavní strategií USA a NATO je předejít oživení v Sýrii, dokud nebude dosaženo změny režimu.

Představitelé USA a NATO neustále omílají mantru, že „v Sýrii neexistuje žádné vojenské řešení“ a přesto to bylo přesně to, za co bojovali, ale prohráli. Ruské letectvo dorazilo v roce 2015 a změnilo průběh války. Po porážce USA a NATO očekávají, že získají to, co ztratili na bojišti.

Stále očekávají, že odstraní zvoleného prezidenta, zahodí ústavu ratifikovanou veřejným hlasováním v roce 2012 a nainstalují prozatímního prezidenta z řad muslimského bratrstva. Jejich cíle byly zničeny vůlí syrského lidu a jeho vlády, kteří pevně vytrvali ve svém odporu vůči terorismu a ve svých sekulárních hodnotách, které zůstávají naprosto neslučitelné s opozicí sponzorovanou USA.

Překlad Messin

      

Zdroj:   https://www.globalresearch.ca/us-coalition-syria-using-isis-al-tanf/5672779