Média nekriticky opakovala Pompeův brífink plný lží

globe-32299_960_720

Protiíránský příběh tvoří nepodložená obvinění a jasné rozpory

Jason Ditz, Antiwar.com

Jak se Trumpova administrativa žene směrem k válce s Íránem, uspořádal ministr zahraničí Mike Pompeo tiskovou konferenci, na které znovu prohlásil, že veškerá pochybná obvinění za strany americké vlády jsou pravda a interní vzájemně si odporující komentáře mezi jejími vrcholnými představiteli jsou všechny nějak v souladu.

Pompeova vyjádření, včetně těch, co nedávala smysl, nebo byla zjevně lživá, se po brífinku opakovala napříč americkými médii jako absolutní fakta. Pro všechny bylo očividně pohodlnější prohlásit, že „Pompeo říká“, než to analyzovat.

Ron Paul velmi kritizoval některá z nejhorších tvrzení, která Pompeo vyřknul a řekl, že by člověk musel být mrtvý, aby jim uvěřil. Poznamenal, že nemá smysl útočit na Írán kvůli „předejití“ útoků, když útok jejich pravděpodobnost naopak zvýší.

Pompeo převážně odmítal otázky týkající se amerického útoku a odmítnul tvrzení, že generál Kásim Sulejmání pracoval na saúdské diplomacii a řekl, že nikdo nevěří, že se Sulejmání účastnil diplomacie, a že íránský ministr zahraničí o tom lhal. Ve skutečnosti to byl irácký premiér Adel Abdul Mahdi, co uvolnil příběh o tom, proč byl Sulejmání v Iráku. Místo aby prokázal opak, Pompeo to prostě popřel.

V otázce zákazu Spojených států pustit do sídla OSN iránského ministra zahraničí Zárifa, čímž byla dohoda o sídle porušena, Pompeo uvedl, že USA nekomentují důvody, proč odepírají lidem vstup a trval na tom, že USA vždy dodržovaly dohodu o sídle OSN. Toto Pompeo tvrdil navzdory skutečnosti, že dohoda mluví o nemožnosti blokovat činitele, aby v OSN promluvili, a USA přesně toto činí.

Pompeo měl dále komentovat své rozporuplné vyjádření ohledně případných útoků na íránské kulturní památky. Prezident Trump totiž v sobotu hrozil útoky na kulturní památky. Pompeo v neděli prohlásil, že to Trump nikdy neřekl, načež to Trump následně opět prohlásil v neděli večer. Pompeo byl požádán, aby se k tomu vyjádřil.

Pompeo řekl, že to co řekl, že Trump nikdy neřekl, že by mohlo být zaútočeno na kulturní památky, bylo „naprosto v souladu s tím, co řekl prezident“, což opakovaně bylo, že má v úmyslu zaútočit na kulturní památky. To už bylo tak do očí bijící, že jeden z novinářů řekl: „ne, ale prezident -“, než ho přerušil Pompeo.

V té chvíli Pompeo opustil téma a prohlásil, že je Ájatolláh „skutečnou hrozbou“ pro íránskou kulturu. Když se ho zeptali, zda to znamená, že americké útoky na kulturní památky jsou navzdory Trumpovým komentářům „vyloučeny“, Pompeo okamžitě brífink ukončil a odešel.

Ministr obrany Mark Esper také v úterý prohlásil, že Sulejmání plánoval zaútočit na Američany během „několika dnů“, pokud by ho USA nezabily. Stejně jako u Pompea, jeho tvrzení neobsahovalo žádné důkazy, a stejně jako u tvrzení Pompea je tisk nekriticky opakuje.

Překlad Messin 

 

Zdroj: https://news.antiwar.com/2020/01/07/pompeos-falsehood-laden-briefing-echoed-uncritically-by-media-outlets/