Novosti: Mezinárodní komise pro Srebrenicu?

globe-32299_960_720

Bělehrad a Banja Luka by mohly brzy společně zahájit společnou diplomatickou iniciativu k vytvoření mezinárodní komise pro válku v Bosně a události ve Srebrenici.

„Novosti“ podotýkají, že tato myšlenka existuje již dlouho, ale že byla „reaktivována“ poté, co britská vláda zveřejnila důvěrné dokumenty, které potvrzují, že útok bosenských Srbů v červenci 1995 byl vyvolán tehdejšími muslimskými silami a že vedení Republiky srbské ani Srbska neorganizovalo ani nenařídilo zločiny.

Jak připomínají „Novosti“, vývoj událostí ve Srebrenici je již vyšetřován nezávislou mezinárodní komisí s cílem vyšetřit utrpení všech národů v regionu Srebrenica, kterou v srpnu 2018 zřídila vláda Republiky srbské. Komise by měla zprávu dokončit do konce roku a předložit jí orgánům v Banja Luce.

Ředitel Centra pro výzkum války, válečných zločinů a pátrání po pohřešovaných osobách v Republice srbské Milorad Kojic sdělil novinám „Novosti“, že této komisi byl předložen britský zpravodajský dokument, týkající se Srebrenice.

„Britský dokument o 200 stranách potvrdil tezi, že v RS neexistoval žádný plán zločinu. Srbové však byli souzeni za genocidu. Aby to bylo ještě horší, Británie, které měla dokument prokazující, že Srbové neplánovali zločin ve Srebrenici, zaslala Radě bezpečnosti OSN rezoluci o genocidě ve Srebrenici. To je velká absurdita. Británie má od svých služeb dokument, který říká, že to není pravda, a stále předkládá rezoluci o Srebrenici,“ říká Kojic.

Říká, že takovýto zpravodajský dokument může nakonec vést k nápravě v trestních věcech, které již probíhají před soudním dvorem. Může také potencionálně pomoci těm, kteří jsou v současné době stíháni.

Překlad Messin

 

Zdroj:  https://www.b92.net/eng/news/region.php?yyyy=2020&mm=01&dd=08&nav_id=107753