Evropská unie: Velká Británie ven, Albánie dovnitř?

globe-32299_960_720

Rozhodnutí Evropské komise o urychlení procesu vstupu Albánie a Severní Makedonie do EU ukazuje, že přišla o rozum, jak tvrdí John Laughland.

„Nově navrhovaná vlna rozšíření, která je na stole už několik let, ale byla také několikrát zastavena, zejména kvůli odporu Francie, má podle všeho dát EU po Brexitu nový impuls. Jenže vstup dvou malých, chudých a vysokou zločinností zužovaných balkánských oblastí je stěží kompenzací za to, že EU ztratila jednoho z největších členských států, jednoho z největších přispěvatelů, pátou největší ekonomiku na světě, „ říká John Laughland.

Tento odborník na evropskou integraci a mezinárodní trestní právo tvrdí, že Albánie je po celá desetiletí známá jako centrum obchodu s drogami. Četné zprávy z tisku v loňském roce komentovaly, jak se země stala „Kolumbií Evropy“.

„Navíc, až EU v květnu uspořádá summit západního Balkánu v Záhřebu, bude třeba pozvat Kosovo. Území Srbska, které v roce 2008 vyhlásilo nezávislost, je z 90 procent albánské a v podstatě funguje jako doplněk k vlastní Albánii. V roce 2018 albánský premiér Edi Rama řekl, že chce, aby se Kosovo a Albánie spojily do roku 2025, tj. v časovém rámci předpokládaném pro přistoupení k EU, „vysvětluje Laughland, bývalý lektor na Sorbonské univerzitě.

Tato první vlna nových členských států je pouze součástí dlouho diskutovaného plánu integrace celého Balkánu včetně Srbska a Bosny a Hercegoviny do EU.

„Není možné pochopit, jakým přínosem do EU bude „kompenzace“ za Brexit tím, že se rozšíří do nejchudší a nejméně stabilní části Evropy, pokud člověk nevěnuje pečlivou pozornost tomu, co říkají samotní tvůrci tohoto rozhodnutí. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová oznámila novou politiku prostřednictvím tweetu s hashtagem (klíčovým slovem) „geopoliticalcommission“. Jinými slovy, expanze na Balkán není vedena ekonomickými důvody, ale geopolitikou, „uzavřel Laughland.

Překlad Messin

 

 

Zdroj:   https://www.b92.net/eng/news/politics.php?yyyy=2020&mm=02&dd=08&nav_id=107916