Stíhání kosovských klientů Washingtonu za válečné zločiny

clark

Ted Galen Carpenter

Spojené státy a jejich spojenci z NATO zahájili v roce 1999 vojenský zásah, který pomohl Kosovské osvobozenecké armádě (KLA) vyhrát její separatistickou kampaň proti Srbsku. Američtí činitelé tento zásah ospravedlnili tím, že srbské bezpečnostní síly páchaly všudypřítomné válečné zločiny proti kosovským povstalcům. Američtí podporovatelé KLA také tvrdili, že secesionisté jsou spolehliví demokraté západního stylu, kladoucí ušlechtilý  odpor vůči zkorumpovanému a brutálnímu režimu Slobodana Miloševiče, a že Amerika má morální povinnost je podpořit. Joseph Lieberman (D-CT) prohlásil na pro-kosovském pochodu ve Washingtonu DC, že „Spojené státy americké a Kosovská osvobozenecká armáda stojí na stejných lidských hodnotách a principech.“

V té době existovalo mnoho důkazů, že vůdci KLA takovéto hodnoty neztělesňují. Krátce poté, co Kosovo získalo nezávislost, zničily davy podporované KLA srbská náboženská místa a vedly kampaň etnických čistek, která vyhnala tisíce Srbů, stejně jako Romů a dalších menšin. O několik let později se objevil důkaz naprosto barbarského chování během války a po ní. Vyšetřovací zpráva pro Radu Evropy z roku 2010 potvrdila dlouhodobé zvěsti o tom, že se KLA podílela na obchodu s lidskými orgány, včetně zabíjení srbských válečných zajatců za účelem odběru jejich ledvin a dalších orgánů. Hlavním vyšetřovatelem a autorem zprávy byl švýcarský senátor Dick Marty, vysoce respektovaný odborník na lidská práva. Jedním z podezřelých, kteří byli konkrétně jmenováni, byl kosovský premiér Hashim Thaci. Američtí vůdci v administrativě Bushe, Obamy a Trumpa však nadále podporovali bývalé členy KLA, kteří ovládali kosovskou politiku. Tok peněz na zahraniční pomoc z Washingtonu beze změny pokračoval.

Pro Washington bude nyní – nebo by alespoň mělo být – velmi obtížné v této politice pokračovat. Dne 24. června byl Thaci a dalších devět bývalých separatistických vůdců obviněni z řady zločinů proti lidskosti a válečných zločinů mezinárodním žalobcem,  vyšetřujícím jejich zločiny proti Srbům a dalším během a po válce v Kosovu za nezávislost proti Srbsku v letech 1998-99. Žalobce specializovaného soudu se sídlem v Haagu uvedl, že Thacis a dalších devět osob „je trestně odpovědný za téměř 100 vražd“, zahrnujících stovky srbských a romských obětí, jakož i politických odpůrců z řad kosovských Albánců. V době své obžaloby se Thaci chystal odletět na jeden z mnoha výletů do Washingtonu, aby konzultoval s americkými představiteli záležitosti ohledně Balkánu.

Tento případ je další ostudnou epizodou, kdy američtí vůdci objali brutální geopolitické klienty a vykreslili je jako oddané demokraty. Čas od času šly Spojené státy za tak odporné klienty do války. Americká podpora Ahmeda Chalabího a jeho iráckému národnímu kongresu sehrála hlavní roli v rozhodnutí Washingtonu vést nedobrovolnou vojenskou křížovou výpravu v této zemi. Nedávno představitelé Obamovy administrativy a mnozí její spojenci v médiích vykreslovali islámské džihádisty v Sýrii jako bojovníky za svobodu, snažící se svrhnout režim Bašára Asada, a proto jsou hodni americké podpory.

Takovéto chronické zkreslování by mělo nejenom vyvolat akutní rozpaky vůdců USA, ale je třeba zásadně přehodnotit americkou zahraniční politiku, aby se předešlo takovým fiaskům v budoucnosti. Dobrým místem pro začátek je odmítnutí vůdců, které Washington pomohl přivést k moci v Kosovu.

Překlad Messin

 

Zdroj:   https://www.cato.org/blog/prosecution-washingtons-kosovo-clients-war-crimes