Trump osvobozen (opět), ale nenávist vůči němu pokračuje

globe-32299_960_720

Ron Paul, Ron Paul Institute for Peace and Prosperity

Proces ústavní žaloby proti Trumpovi (tzv. impeachment) z minulého týdne by měl sloužit jako varování, že v americké politice je něco hodně špatně. Daleko od rozvážnosti, důkladného vyšetřování, či jasného a pevného právního případu proti bývalému prezidentovi, byla Amerika opět den za dnem urážena atentátem na člověka, narážkami, falešnými tvrzeními a dokonce padělanými „důkazy“.

Cílem procesu nebylo získat usvědčení Trumpa z „podněcování“, protože demokraté už věděli, že nejsou potřebné hlasy.  Stejně jako v posledním procesu impeachmentu bylo tedy cílem hodit na Donalda Trumpa tolik špíny, kolik jen mohli, když natáčely kamery. Jejich nenávist k Donaldu Trumpovi je tak hluboká a vnitřní, že by pro ně byl pravděpodobně prospěšnější psycholog, nežli další proces impeachmentu.

Nebylo by správné tvrdit, že se tvůrcům ze Sněmovny reprezentantů případ rozpadl, protože neměli argumenty pro to, aby ho mohli vůbec zahájit.  Nikdy neměli případ, protože se ho vůbec nesnažili vytvořit. Předseda Nejvyššího soudu viděl od začátku, že se nejedná o žádný legitimní proces impeachmentu a informoval vůdce senátní většiny Chucka Schumera, že nebude předsedat. Bez předsedy Nejvyššího soudu to nebyl žádný ústavní proces obžaloby. Místo toho tedy zahájili proces vykonstruovaný a předváděcí.

Jak se neustále ptal profesor ústavního práva Jonathan Turley, proč Sněmovna reprezentantů nenaplánovala jediné slyšení, které by prošetřilo, co se skutečně stalo před a v den potyčky v Kapitolu dne 6. ledna? Měli na to týdny. Profesor Turley věří, že kdyby se o to pokusili, mohli mít obstojný případ.

Proč nepovolali svědky? Nebyli žádní výtržníci, kteří by mohli být povoláni pod přísahou vysvětlit, jak je Trumpův projev inspiroval ke vstupu do budovy Kapitolu, aby zvrátili volby?

Báli se, že bychom se při křížovém výslechu mohli dozvědět více o tvrzení šéfa Trumpova štábu Marka Meadowse, že Trump nabídl vyslání 10.000 vojáků Národní gardy do Washingtonu před 6. lednem, ale jeho nabídka byla s odsouzením zavržena? A co hlášení, že policie ze čtvrti Capitol Hill byla ponechána bez zálohy a nepřipravená na to, co se stalo? Vedení Senátu a Sněmovny je odpovědné za bezpečnost v Kapitolu a zjevně selhalo. Proč?

Sněmovní s senátní demokraté (a několik republikánů) neuspěli ve svém konečném cíli: zabránit Trumpovi v tom, aby se znovu ucházel o politickou funkci. Ale to neznamená, že se vzdávají. Nechystají se dát občanu Trumpovi ani chvilku klidu. Jsou odhodláni pokračovat v honu na čarodějnice, ale vypadá to čím dál tím méně jako nějaká touha po spravedlnosti. Vypadá to jako strach. Bojí se, že pokud bude moci znovu kandidovat, může být zvolen. Takže nemohou dopustit, aby k tomu hlasování došlo.

A obviňují Trumpa, že podkopává demokracii.

Existovala řada důvodů, proč prezidenta Trunmpa obvinit a usvědčit, když byl ve funkci. Jedním z nich bylo neoprávněné bombardování Sýrie z falešných důvodů. Demokraté však milují válku stejně jako republikáni, takže se nechystali dodržet své ústavní závazky.

Impeachment 2.0 může být u konce, ale ti zaslepení nenávistí k Trumpovi se jí nechtějí vzdát. Jsou iracionální a posedlí. Jsou také nebezpeční.

Překlad Messin

 

Zdroj: http://ronpaulinstitute.org/archives/featured-articles/2021/february/15/trump-acquitted-again-but-trump-hatred-continues/