The New York Times: Většina lidí držených na Guantánamu nejsou teroristé

globe-32299_960_720

Podle pondělního vydání deníku The New York Times je jen malý zlomek zadržených na americké základně Guantánamo skutečnými teroristy. Deník to napsal na základě rozhovorů s množstvím vysokých důstojníků a spolupracovníků tajných služeb. Celkový počet vězňů je kolem 600, ale skutečných teroristů je jen nepatrný zlomek – snad něco kolem 20ti lidí. mezi zajatci nejsou žádní vedoucí činitelé Al-Kaidy. Za poslední dva roky byla provedena spousta výslechů, ale žádný nepřispěl k odhalení jakéhokoliv teroristického útoku.

Podle deníku je nebezpečnost zajatců na Guantánamu neustále zveličována Bushovou administrativou, stejně jako informační hodnota jejich výpovědí pro tajné služby.

Ochránci lidských práv už roky poukazují na právní vakuum, ve kterém se stovky lidí na Guantánamu díky Američanům ocitly. Tito lidé, kteří byli ve velké řadě případů prodáni za dolary kmenovými vůdci Američanům jako údajní „teroristé“, nebo zajati omylem, nemají ani práva válečných zajatců, ani civilistů uvězněných v USA.

Tyto informace ukazují, že záběry svázaných a klečících lidí v oranžových kombinézách a s černými brýlemi, které vytvoří pro zadrženého absolutní tmu, byly především nechutným představením pro americkou veřejnost, která měla získat pocit, že Bush jedná a vězní skutečné teroristy.

mess, /22.6.2004/ zdroj informací o článku The New York Times zde:

http://www.bangladesh-web.com/view.php?hidDate=2004-06-22&hidType=RIN&hidRecord=0000000000000000012158