Vojenští soudci si stěžují na manipulace a vládní cenzuru v procesu s plánovači 11.září

globe-32299_960_720

Na americké vojenské základně Guantánamo začal před několika dny vojenský soud s údajným hlavním organizátorem útoků z 11.září 2001 (dále 9/11) Chálidem  Šajchem  Muhammadem.

Americká vláda je natolik zaměstnána udržením oficiální verze 9/11, že v okamžiku kdy by měly zaznít u tohoto vojenského soudu nějaké „nevhodné“ informace, zmáčkne zvláštní bezpečnostní agent červené tlačítko. Tímto se pod záminkou ochrany „tajných“ informací vypne zvuk.
Situace se však nakonec tak vyhrotila, že soudce Col. James Pohl úplně přerušil řízení. Zdá se totiž, že ani není jasné kdo  a hlavně proč skutečně zvuk vypíná.
„Pokud to někdo z venku vypíná na základně svého názoru, jak si oni sami myslí, že by měly věci být, bez nějakého rozumného vysvětlení, pak se budeme muset setkat a říci si, kdo tu zhasíná a rozsvěcí světlo“,   citoval slova soudce Jamese Pohla list Huntington Post.
Tohle však nejsou jediné pobuřující případy ve vyšetřování a souzení údajných atentátníků z 9/11.
V roce 2008 odhalil bývalý hlavní žalobce pro vojenské komise na Guantánamu, že procesy byly zmanipulované, aby se zabránilo možnosti zproštění obžaloby. Konkrétně šéf tribunálu na Guantánamu – který má nastarosti stíhání a obranu podezřelých – řekl bývalému hlavnímu žalobci:
„Počkej, nemůžeme mít osvobozující rozsudky. Pokud jsme tu ty chlapce drželi tak dlouho, jak můžeme vysvětlit, že je necháme jít? Nemůžeme je osvobodit, musíme je odsoudit.“
Kromě toho, další tři zástupci z Guantánama – major Robert Preston, kapitán Joh Carr a kapitán Carrie Wolf „požádali o uvolnění z funkce poté, co dostali obavy, že proces je manipulován. Jeden z nich byl ujištěn, že se nemusí starat o náležitosti případu, protože usvědčení je jisté.“
Jiný bývalý žalobce z Guantánama odstoupil, když pod přísahou řekl, že vláda do jednoho  případu sebrala všechny druhy vylomenin/lumpáren.
Šéf soudu také řekl, že –  i když budou obžalovaní nějakým způsobem osvobozeni – nesmějí být propuštěni z Guantánama.
Z různých stran se tedy k těmto podivným procesům vznáší tvrdá kritika.
Manipulace jasně nastaly i při činnosti různých komisí, které se v průběhu let zabývaly teroristickými útoky 9/11
CIA natočila výslech podezřelých z 9/11 ale Komisi pro vyšetřování lživě řekla, že  nejsou žádné videokazety, či záznamy z výslechů. Pak předmětné záznamy a přepisy zničili.
Přísedící Komise pro vyšetřování 9/11 Thomas Keane a Lee Hamilton napsali:
„Ti, co věděli o těchto videokazetách – a neřekli nám o nich – zablokovali naše vyšetřování.“
Dále v kauze 9/11 není pochyb o široce používáném mučení podezřelých i svědků. Zpráva Komise je hodně založená právě na poznatcích získaných mučením konkrétních lidí . Nejméně čtyři z nich prohlásili, že dali vyšetřovatelům informace jako způsob, aby přestali být „mučeni.“
Jeden z vyslýchaných a hlavních informačních zdrojů Komise dokonce uvedl, že byl mučen dokud nesouhlasil s podpisem přiznání, které ani neměl právo číst!
Komise pro vyšetřování 9/11 dokonce sama zpochybnila správnost přiznání mučením a přesto si do nynějška nechává své pochyby pro sebe.
Messin, 2.2.2013