Dočasné zastavení vyšetřování věznic CIA v Polsku vyvolává obavy z krytí

globe-32299_960_720
Pět let vyšetřování a žádné obvinění
Jason Ditz, Antiwar.com
Právníci jednoho bývalého zadržovaného v tajné věznici CIA v Polsku varovali, že polská vláda tak dlouho zdržovala vyšetřování kauzy, že je už  jen malá naděje na skutečně vážný právní výsledek.
Krátká právní zpráva podaná k Evropskému soudu pro lidská práva upozorňuje, že pět let řádného vyšetřování nepřineslo jediné obvinění proti komukoliv a vyjadřuje obavu, že důkazy byly tak dlouho drženy v utajení, že by mohly být pohotově zakryty tajnými službami.
USA bojují za to, aby detaily o tajných věznicích CIA (nazývaných také „černé díry“) a související mučení zůstalo v utajení.  Bývalá polská vláda, která dohlížela na jejich provoz, si stěžovala, že povolení médiím o tom hovořit vedlo k národní ostudě.
Polští představitelé tvrdí, že příčinou zpoždění je složitost kauzy, ale podle lidsko-právních skupin je zde vytvářen silný diplomatický tlak, především od USA, který drží spoustu  detailů mimo dosah veřejnosti. Zdali se kauza vůbec někdy odhalí, nebo prostě zůstane dlouhodobým tajemstvím,  to se teprve uvidí.
Překlad Messin, 30.3.2013