Bombardování a předvádění ISIS

globe-32299_960_720

Navzdory pokračujícím náletům Impéria a jeho vazalů v Perském zálivu se zdá, že síly kalifátu ISIS se přibližují k Bagdádu. Mezitím iráčtí piloti vrtulníků „omylem“ nasměrovali potraviny a munici směrem k jednotkám ISIS, namísto svým vlastním. Tito údajně nešikovní a nezkušení piloti byli vyškoleni Impériem. Udělejte si vlastní závěry…

ISIS, Isil, kalifát, nebo co to je, obklopuje hustá mlha dezinformací. Před týdnem jsme museli přetrpět Obamovo osobní předsedání v Radě bezpečnosti OSN a projev o největší islámské hrozbě ale nesouvisející s islámským terorismem, s voláním po trestání dobrovolníků bojujících v cizích válkách – tak dlouho, dokud budou bojovat protiImpériu. Zmocněnci, klienti a kolaboranti Impéria jsou z toho přirozeně vyjmuti.

Přesto by mělo být náhodnému pozorovateli intuitivně zřejmé, že ISIS vznikl z úrodné půdy imperiální podpory povstání v Sýrii proti Assadově vládě, které bylo zahájeno již v roce 2011. Přes všechny řeči o „umírněných“ a „demokratech za lidská práva“ se jednalo o džihádisty, kteří měli vůli a schopnost využít ta letadla plná zbraní poskytnutá Impériem prostřednictvím Chorvatska a Jordánska.

Existují dokonce lidé, kteří tvrdí, že imperiální vláda stvořila ISIL záměrně. Pokud je to pravda, nebylo by to poprvé: Zbigniew Brzezinski se chlubil aktivováním afghánského džihádu s cílem vyprovokovat sovětskou intervenci. Ale nerad bych přisuzoval imperiální vládě více, než si ve skutečnosti zaslouží. Proč by měl někdo při pozorování děsivé neschopnosti v řadě každodenních záležitostí věřit, že je někdo geniální mezinárodní manipulátor?

Spíše je to všechno zase o řízení vnímání. ISIS vznikl z idiotské politiky podpory džihádistů v Sýrii (i jinde), ale hele – můžeme to otočit ve zpětné ospravedlnění invaze do Iráku, a čerstvou novou teroristickou hrozbu, která ospravedlní nové svlékací prohlídky a špehování, zatímco požehnaný Barack bude vypadat více prezidentsky. Vyhrajeme tak jako tak!

Překroutit, tak to všechno funguje. Na jedné straně se jedná o loutkářství jako převrat v Kyjevě, nebo protesty v Hong Kongu, které jsou prezentovány jako „spontánní“, zatímco na druhé straně, opravdové katastrofy, blowbacky a fiaska plynoucí z ignorantské imperiální agresivity, jsou vydávány za součást jakési geniální rozsáhlé strategie – což podporuje iluzi, že atlantické Impérium je všemocné, vševědoucí a zcela kompetentní, i když ve skutečnosti není ničím z toho všeho.

 

Překlad Messin, 6.10. 2014

Zdroj: http://grayfalcon.blogspot.cz/2014/10/a-bomb-and-isis-show.html