Ukrajina: Protesty na Krymu proti americké válečné lodi

globe-32299_960_720

Ukrajinský ombudsman, množství politických stran a obyvatelé Feodosie vyjadřují velké znepokojení nad skutečností, že v tomto černomořském přístavu na Krymu přistála americká válečná loď Advantage a začala vykládat stavební materiál, buldozery a jeřáby. Opozice tvrdí, že loď vyložila i zbraně a munici. Ministerstvo obrany naopak sdělilo, že vojáci měli u sebe jen osobní zbraně a samopaly. Američané podle sdělení ministerstva prý jen připravují vojenské cvičení Sea Breeze 2006.

Sociální demokratická strana požaduje okamžité stažení všech lodí NATO z ukrajinských teritoriálních vod. Strana se domnívá, že „Ukrajina se změní na východní základnu NATO a bude to znamenat úplnou ztrátu vojenské svrchovanosti a kompletní kontrolu NATO nad zahraniční politikou Ukrajiny.“ Proto strana požaduje stanovit datum celonárodního referenda o přistoupení k NATO. Většina obyvatel země je totiž na rozdíl od prezidentaJuščenka proti vstupu do NATO.

Šéfka opoziční Pokrokové socialistické strany Vitrenková řekla: „chtějí vybudovat na Krymu základnu NATO.“ Dále požádala o mimořádnou schůzi ukrajinského parlamentu, kvůli vstupu NATO do ukrajinského přístavu na Krymu. Podle Vitrenkové umožnili ukrajinští představitelé, kteří povolili příjezd americké lodi, odjistit možnou budoucí válku podle jugoslávského modelu na Krymu. Podle političky jde o zjevné porušení ústavy a základních státních usnesení. Ministerstvo obrany v reakci oznámilo, že až se poslanci sejdou za měsíc, tak dodatečně (!) požádá parlament o schválení cvičení.

Juščenko porušil pozváním Američanů zákony své země. Parlament totiž odhlasoval ustanovení, které zakazuje zahraničním vojskům účastnit se vojenských cvičení na území Ukrajiny.

Juščenko označil protesty demonstrantů proti americké lodi za „provokaci“ a zároveň vyjádřil přesvědčení, že za vším jsou pouze politické důvody.

Celá záležitost opět přesně zapadá do nezadržitelného obkličování Ruska vojenskými základnami.

Messin, 31.5. 2006 ZDROJE:

http://www.itar-tass.com/eng/level2.html?NewsID=9146340&PageNum=0

http://english.pravda.ru/news/world/29-05-2006/81173-Ukraine-0