Odzbrojování afghánských bojovníků nemá podle pozorovatelů šanci na úspěch

globe-32299_960_720

Karzáího vláda začala v pondělí s odzbrojováním desítek tisíc bojovníků znepřátelených skupin. Odhaduje se, že kmenoví náčelníci po celém Afghánistánu mají k dispozici soukromé armády o celkové síle 100.000 mužů. Plán počítá s odzbrojením 40.000 bojovníků do září. Podle západních pozorovatelů je tento plán nereálný a zmaří ho představitelé frakcí na západě a severu země. Zabití šesti obklíčených afghánských vojáků na severu země 13.5.2004 dokládá obtížnost úkolu. Regionální velitelé mají často vojenskou a finanční podporu Američanů, což ještě více komplikuje situaci vlády, která je má odzbrojit. Karzáí ovládá jen hlavní město a blízké okolí. Má k dispozici pouze asi 8.000 mužů. Ani ve městě však není Karzáí často v bezpečí a občas nemá pod kontrolou ani letiště.

Kmenový vůdce Rašíd Dóstum například začátkem dubna obsadil metropoli provincie Farjáb, odkud musel místní guvernér Karzáího vlády uprchnout. Bezradnost a bezmoc vlády demonstruje prohlášení ministra vnitra po obsazení města Majmaní Dóstumem: „to, co Dóstum udělal, odporuje afghánské ústavě“. Karzáí byl také nucen poslat jednotky do provincie Herát, kde si potyčky vyžádaly i život jednoho z ministrů.

Podle listu The Guardian USA použily na operaci v Afghánistánu více něž 10 miliard dolarů. Více než 80 procent z této částky bylo použito k zaplacení mohutného bombardování a podplacení místních vůdců.

zdroj Reuters, mess 19.5.2004