Bush při kratičké návštěvě Bagdádu vůbec neopustil letištní budovu

globe-32299_960_720

Bush, který se znenadání objevil mezi vojáky v letištní jídelně způsobil překvapení. Přítomní novináři tuto chvíli popisují jako elektrický výboj. Bush vojákům chvíli sám vydával talíře s večeří a pózoval novinářům.

Agentury vyrazily mezi Iráčany do ulic Bagdádu a zde jsou jejich reakce na Bushovu krátkou návštěvu vojáků na letišti: „Pokud vím, je tady /Bush/ vítán, ale ještě víc vítáme jeho odjezd“ řekl bagdádský trafikant Muhammad. Majitel restaurace abú Sara prohlásil, že jestli Američané co nejrychleji něco neudělají s bezpečností, obrátí se mnoho Iráčanů proti nim. „Vítáme každého hosta, který přichází v míru. Ale je třeba si uvědomit, že tu za americké okupace není bezpečno, že chybí práce a nefungují služby. Bude-li to tak dál, udělají Iráčané cokoli, aby Američany dostali pryč. Použijí třeba kamení“, dodal.

Američané v poslední době použili opět bombardéry s nimiž bombardovali „příbytky teroristů“. Mnohé Iráčany to popudilo. „Do háje s Bushem. S tím dalším Mongolem mezi nájezdníky, kteří ničí Irák,“ prohlásil další obyvatel Bagdádu.

Bush tady není ani trochu populární, prohlásil bagdádský taxikář.

Není bez zajímavosti, že hlavní zpravodajská relace na ČT1 vynechala ve své krátké zprávě skutečnost, že Bush vůbec neopustil letištní budovu. To samé i noviny Mladá fronta Dnes, které měly poměrně dlouhý článek o návštěvě.

 

/zdroj ČTK 27.11.2003/