Američané drtí město Fallujah těžkou vojenskou technikou – zasáhli raketami mešitu plnou lidí i obytné domy

globe-32299_960_720

Američané útočí tanky, raketami i helikoptérami ve městě Fallujah /Falůdža/.

V tomto městě, které má na 200.000 obyvatel, nenávidí Američany snad každý. Nynější operace má najít viníky smrti čtyř „podnikatelů“, jejichž spálené mrtvoly zohavil dav v minulých dnech. Reportér ČT1 M.Kubal ve svém včerejším vstupu řekl, že se jednalo o „zaměstnance civilní bezpečnostní agentury“.

Město bylo obklíčeno US armádou a uzavřena byla taky blízká dálnice. Američané nikdy město prakticky neovládli a nevypadá to na změnu ani po krveprolití, které tam nyní probíhá. V ulicích města se objevily dokonce i ženy se zbraněmi v rukou. Je to skutečný odboj na život a na smrt. Americká letadla pálila ze vzduchu do skupin Iráčanů v ulicích. Zásah americké armády už stál do dnešního odpoledne než 60 životů Iráčanů a více než 130 zraněných. Jeden z domů včera zasáhla americká raketa a najednou tam zahynulo 26 lidí, z toho 16 dětí a až 8 žen. Tyto informace sdělil Hatem Samir – hlavní lékař z kliniky ve Falúdži.

Dnes odpoledne byla také zasažena raketou mešita ve které bylo asi 40 lidí. Zpravodaj agentury AP viděl helikoptéru jak vypálila 3 rány do stěny mešity. Rakety zasáhly mešitu v době, kdy se tam začali lidé shromažďovat k motlitbě. Zásahy zničily část zdi, ale samotná mešita zůstala nepoškozená. Místní lidé začali odvážet těla mrtvých a zraněných v automobilech do okolních nemocnic./AP, 7.4.2004/

Na severu Iráku ve městě Kirkúk se sešli lidé aby protestovali proti masakrům spáchaným americkou armádou ve Falúdži. Někteří lidé začali střílet na Američany, kteří střelbu opětovali a zabili 8 lidí včetně jednoho dítěte. /ČTK, 7.4.2004/

Lze předpokládat, že americký zásah těžké vojenské techniky proti městu a množství obětí vyvolá ještě větší nenávist místních statisíců lidí.

/messin, 7.4.2004/