Washington Post: Vyšší důstojníci zpravodajských služeb nařídili používání psů proti vězňům

globe-32299_960_720

Používání psů k zastrašení lidí uvězněných Američany v irácké věznici Abú Ghrajb nařídili vyšší důstojníci amerických zpravodajských služeb. Podle listu The Washington Post to dosvědčili seržanti M Smith a S. Cardonas, kteří tam sloužili jako psovodi. Měli nařízeno psy vodit k výslechům. Psi měli útočit na lidi dokud se nepomočili strachy.

Seržanti jmenovali vysokého důstojníka – plukovníka Thomase Pappase, který jim řekl, že použití psů je schváleno z vyšších míst.

Podle listu jsou tato prohlášení zatím nejjasnějším potvrzením skutečnosti, že ponižování a mučení vězňů bylo schváleno a dokonce podněcováno americkou hierarchií. Bush přitom několikrát prohlásil, že v případě mučení vězňů se jedná jen o malou izolovanou skupinku lidí.

Obrázky nahých vězňů klečících před štěkajícími a rozdrážděnými vlčáky se dostaly i do médií. Expert na lidská práva v rozhovoru pro deník uvádí, že zastrašování lidí psy je porušením Ženevských konvencí. Červený kříž přitom nedávno informoval, že více než 70 procent zadržených je ve věznici omylem.

 

/mess, 11.6.2004/ zdroj: http://www.middle-east-online.com/english/?id=10257