Kauza Agim Ceku, aneb o čem se Martin Ehl bál v dnešních Hospodářských novinách zmínit

globe-32299_960_720

Včera přinesly tiskové agentury nečekanou zprávu o demisi „premiéra“ Kosova BajramaKosumiho. Nástupcem by se podle neoficiálních informací měl stát bývalý velitel UCKAgim Ceku.

Byl jsem zvědav, co naše deníky napíšou o rýsující se Cekuově kandidatuře. LN a MFD mlčí, Právo napsalo alespoň mini zprávičku, kde se mimo jiné uvádí „nástupcem se asi stane Agim Ceku – exšéf kosovské osvobozenecké armády“.

Každý, kdo se alespoň trochu podrobněji zabývá otázkou Balkánu a Kosova musí vědět, co je Agim Ceku zač. Musí to tedy vědět i Martin Ehl z Hospodářských novin, který už na téma Balkán a válka v bývalé Jugoslávii vyprodukoval minulosti řadu podrobných článků. Nutno dodat, že vždy vyhovujících vlastníkům deníku Hospodářské noviny.

Martin Ehl i tentokrát projevil poslušnost. Ale nepředbíhejme. Pojďme si nejdříve připomenout fakta ze života Agima Ceku, se kterým měla nedávno co do činění i Česká republika.

Role Agima Ceku při operacích „Blesk“ a „Bouře“

Kosovský Albánec Agim Ceku byl původně nižším důstojníkem jugoslávské armády. V roce 1991 se přemístil do nově vznikající chorvatské armády. Rychle postupoval až na funkci brigádního generála.

V článku časopisu Janes Defense Weekly oceňují jeho roli při organizování chorvatských vojenských operací „Bouře“ a útok na Medak. Obě operace zahrnovaly etnické čištění Srbů z oblasti Krajina, úmyslnou palbu do civilistů, znásilňování a systematické žhářství.

Podle Janes Defense Weekly: „vedl Ceku v roce 1993 úspěšný útok chorvatské armády na Medak a v roce 1995 byl jedním z klíčových plánovačů operace „Bouře“, ve kterých rychle porazil srbské odpůrce“.

Útok na Medak organizovaný Cekuem, je známý také jako „Masakr v Medaku“. Čtenářům většiny zemí NATO tento pojem většinou nic neříká, ale zcela jinak je tomu v Kanadě. Její jednotky se totiž tehdy v Chorvatsku zúčastnily největší vojenské operace této země od Korejské války. V knize s názvem Tested Mettle můžeme číst podrobnosti o nasazení kanadských vojáků v rámci jednotek OSN v Chorvatsku v oblasti Medackékapsy. Kanaďané zaútočili na chorvatské vojáky, aby zastavili jejich teror proti srbskému civilnímu obyvatelstvu. Čtyři Kanaďané byli zraněni v bitvě, při které zahynulo také téměř 30 chorvatských vojáků.

Úryvky z knižního popisu událostí v Medaku vycházely na konci listopadu 1993 v novinách po celé Kanadě. Svědectví kanadských vojáků jsou podrobně popsána: „opilý chorvatský voják se vypotácel z budovy“ začíná jedna část. „Z domu byl slyšet křik dívky. Na hlavě opilého vojáka visel pár zkrvavených kalhotek“.

Přes 200 srbských obyvatel „Medacké kapsy“ bylo pod Cekuovým vedením v roce 1993 zavražděno bizarními způsoby (znásilněné ženy byly zaživa zapálené/upálené). Traumatizovaní kanadští vojáci tyto hrůzné pozůstatky pohřbili a byli povzbuzeni shromažďovat důkazy. (http://www.balkanpeace.org/hed/archive/sept01/hed4073a.shtml )

Na tiskové konferenci 14. května 1999 byl mluvčí NATO Jamie Shea požádán o komentář k roli Agima Ceku v etnické čistce v době, kdy sloužil v chorvatské armádě:

„Tedy, vždy jsem jasně tvrdil to… že NATO nemá žádné přímé kontakty s UCK“ odpověděl Shea. „Koho oni jmenují svým velitelem, to je úplně jejich věc. Více k tomu nemám co říci.“

Kosovo

V únoru 1999 Agim Ceku chorvatskou armádu opustil a zamířil do rodného Kosova, kde byl v květnu 1999 jmenován vrchním vojenským velitelem UCK (KLA).

Po obsazení provincie vojsky NATO se Ceku ujímá úkolu přeměny UCK na KPC (Kosovský ochranný sbor). Ten není ničím jiným, než přejmenovanou UCK, která pokračuje ve vládě teroru a vraždění nealbánských obyvatel Kosova. Tuto bizarní organizaci financuje USA a OSN…

Během let se občas v médiích objevují informace o „zapečetěném obvinění“ ICTY protiCekuovi. Ale „mezinárodní společenství“ nad ním neustále drží ochrannou ruku.

Jasně prokázána byla také vůdčí role představitelů KPC při hrůzném pogromu v Kosovu v březnu 2004. Podrobnosti například zde:http://www.commondreams.org/views/071900-107.htm

Agim Ceku a kosovsko-albánská mafie

Bývalý mluvčí UNMIK v Kosovu – Derek Chappell v jednom rozhovoru zdůraznil, že „dnešní kosovská společnost nemá žádné problémy s organizovaným zločinem, ale je na něm přímo postavena„. Bývalý „generál“ UCK Agim Ceku, nynější velitel TKM/KPC (Ochranný sbor Kosova vzniklý přejmenováním UCK) je považován za součást nejvyšší vrstvy mafie. Ceku vlastní obchodní hotelovou společnost „Sloga“ v Prištině. Dále vlastníprištinské hotely „Grand“ a „Bozur“ a více než 60 nočních klubů po celém Kosovu, které jsou považovány za hnízda ilegálních obchodů, pašování drog, zbraní a také centra prostituce. Se všemi těmito aktivitami je spojováno i jméno Hasima Thaciho (bývalý hlavní šéf UCK).

Agim Ceku byl v minulosti již 2x zadržen na základě zatykače Interpolu. Dokonce se pohyboval i na území České republiky, kde probíhal „záchranářský výcvik“ mužů z TKM/KPC. Při cestě z Prahy byl zadržen na letišti v Budapešti, ale po intervenci správce Kosova musel být propuštěn.

Více podrobně o Cekuově pobytu v České republice, včetně „odborných“ vyjádření našich politiků (Vidím, Langer, Gross) najdete česky tady, opravdu to stojí za přečtení:http://sweb.cz/messin/kauzaceku.html

Co napsal Martin Ehl o Cekuovi v dnešních HN?

Jak už jsem napsal – české deníky zprávu vesměs ignorovaly, kromě mini zprávičky v Právu. Sdílnější byly Hospodářské noviny v článku nazvaném „Kosovo mění premiéra a další předáky“. Pod článkem je místo podpisu v závorce zkratka „me“ (me). Což u HN ukazuje pouze na jednoho možného autora, který se zabývá zahraničím a otázkami Balkánu, a tím je Martin Ehl.

Co nám tedy Ehl o Cekuovi prozradil? Tady to je: „Nástupcem Kosumiho by se podle neoficiálních informací měl stát Agim Ceku, dosavadní velitel Kosovského ochranného sboru (teritoriální a civilní obrany vzniklé z povstalecké armády). Tento bývalý důstojník jugoslávské armády má pověst rozhodného a energického vůdce. Je považován za silně prozápadně orientovaného a má v poslední době (!) velmi dobré vztahy s mezinárodní správou Kosova“.

To je vše, co Ehl čtenářům o Cekuovi v samém závěru článku prozradil. Zatímco v jiných případech neváhal přehánět při démonizaci Srbů, tak k Cekuovi se staví velmi opatrně. Většinu informací, které jste mohli číst v předchozích odstavcích má Ehl jistě k dispozici..

Messin, 2.3.2006

Přidej komentář jako první k "Kauza Agim Ceku, aneb o čem se Martin Ehl bál v dnešních Hospodářských novinách zmínit"

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*