Italské ministerstvo obrany upozornilo na zvýšení výskytu rakoviny mezi vojáky na Balkáně

globe-32299_960_720

BBC Monitoring Europe (Political) – April 6, 2006

Italská internetová stránka novin Corriere della Sera zveřejnila 5.dubna text úřední zprávy o zvýšeném výskytu nádorů mezi vojáky na Balkáně. Zprávu, kterou zhotovilMarco Nese, má název „Zpráva ministerstva obrany: 158 případů nádorů mezi vojáky na Balkáně.“

Podle zprávy zemřelo v Bosně a Kosovu už 28 vojáků. Tito lidé nezemřeli následkem bojových operací, ale byli během mise v bývalé Jugoslávii postiženi nevyléčitelnou nemocí. Tato hrůzná skutečnost je zahrnuta ve výroční zprávě zaslané ministerstvem obrany do parlamentu.

Dokument poskytuje detailní popis stavu posádky ozbrojených sil. Ročenka s titulem „Služební zápis“ byla poprvé zavedena bývalým ministrem obrany Giovanni Spadolinim.

Poslední aktualizace ročenky je k 31.prosinci 2005. Do tohoto data bylo ověřeno 158 případů výskytu zhoubných nádorů (ke konci roku 2004 to bylo 99), které ve skutečnosti způsobily 28 úmrtí. Na základě lékařských testů byly nejčastější nádory štítné žlázy (24 případů), testikulární (21 případů) a Hodgkinův lymfom (20 připadů).

Panuje podezření, že nemoc nazývaná „balkánský syndrom“ může být následkem bombardováním území ochuzeným uranem, ke kterému došlo při agresi NATO. Pentagon připustil, že vystřelili z letadel dobrých 11.000 střel obsahujících ochuzený uran. Tyto střely byly vypalovány k proražení obrněných vozidel.

Podle expertů může být „balkánský syndom“ způsoben skupinou různých faktorů. Kromě vlivu životního prostředí je tu i nutný stres při zahraničních misích. Pentagon nedávno přiznal, že psychický stres může u vojáků způsobit vážná onemocnění, které nazval „battle fatigue“ (něco jako „bojové vyčerpání/únava“).

Předseda parlamentního Výboru pro obranu Falco Accame věří, že výzkum nemůže být omezen pouze na Bosnu a Kosovou, ale měl by se rozšířit také na vojáky sloužící v Albánii a také zahrnout vojáky nasazené v roce 1991 při válce v zálivu.

„Smrtelné případy byly zjištěny jak mezi vojáky vyslanými v té době do Kuvajtu, tak u vojáků vyslaných do Somálska v roce 1993. V obou misích mohli přijít do styku s ochuzeným uranem.“

Od roku 2000 byly zavedeny přísné lékařské prohlídky jako reakce na znepokojující informace o úmrtích mezi muži v zahraničí. Od té doby je každý z mise navrátivší se voják podroben pečlivým lékařským testům. Zatím byly prohlídky provedeny u celkem 65.701 vojáků, kteří se střídali v Bosně a Kosovu.

Messin, 20.4. 2006

ZDROJ

Přidej komentář jako první k "Italské ministerstvo obrany upozornilo na zvýšení výskytu rakoviny mezi vojáky na Balkáně"

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*