Na Ahtisaariho padl stín podezření z milionové korupce

globe-32299_960_720

Předseda srbského parlamentu Oliver Dulic volá po formálním prošetření informací, že finský zmocněnec a vyjednavač OSN pro Kosovo, Marti Ahtisaari přijal od albánského organizovaného zločinu opakovaně úplatky ve výši desítek milionů eur, aby napsal návrh, doporučující srbské provincii Kosovo nezávislost.

Zprávu obviňující Ahtisaariho přinesla o tomto víkendu bosenská tisková agentura Fokus. Podle zprávy německá zpravodajská služba – Bundesnachrichtendienst čili BND – odkryla konto vlastněné Ahtisaarim, na které bylo posláno 2 miliony eur a  přinejmenším při dvou příležitostech byl Ahtisaari příjemcem plateb v hotovosti v celkové výši až 40 milionů eur.

Agentura Fokus uvádí, že brigádní generál německé tajné služby BND Luke Neiman, který operaci řídil, nahrál rozhovor mezi Ahtisaarim a nejmenovaným etnickým Albáncem, kde hovoří o převodu 2 milionů eur na Ahtisaariho účet ze švýcarské banky s číslem 239700-93457-00097, jenž byl maskován jako zahraniční účet („offshore account“) pod kódem XS52-KOLER.

Vlastníkem těchto účtů je údajně kosovský Albánec Exhet Boria, který je znám ve zločineckých kruzích a patří k nejvyšším vrstvám albánského organizovaného zločinu, který ovládá obchod s heroinem v Evropě.

Tisková agentura Fokus také tvrdí, že německá BND vlastní nahrávku, kde 12.února 2007 v 6:23 ráno přijíždí džíp vlastněný kosovsko-albánskou vládou k budově, kde působil zmocněnec OSN Ahtisaari a zde předal Ahtisaarimu dva stříbrně zbarvené kufry. Podle agentury Focus agenti BND později potvrdili, že kufry byly přeplněné hotovými penězi.

„Tohle všechno by se mělo samozřejmě vyšetřit“ řekl předseda srbského parlamentu Oliver Dulic, „a pokud se to prokáže, vrhne to dlouhý stín na konečné rozhodnutí.“ (o Kosovu).

Podle Fokusu byla německá zpráva už registrována u OSN.

Ani OSN ani Marti Ahtisaari neučinili v souvislosti s obviněním žádné prohlášení.

Překlad Messin, 26.6.2007 Zdroj

Přidej komentář jako první k "Na Ahtisaariho padl stín podezření z milionové korupce"

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*