Kauza uplácení EULEX v Kosovu

globe-32299_960_720

Minulý týden se našich v médiích na chvíli objevila zpráva o údajné korupci v justiční a policejní misi EU v Kosovu, zvané EULEX. Podobná zpráva by zřejmě do našich médií jako obvykle ani nedorazila, jenomže co čert nechtěl, hlavní žalobkyní EULEXu je v současné době Češka Jaroslava Novotná, na kterou podezření přímo také padlo.

 

Podle kosovského deníku Koha Ditore zastavila Novotná nejméně ve třech případech vyšetřování bývalého hlavního soudce EULEX, Itala Francesca Florita z přijetí úplatků, přestože měla dostatek důkazů a materiálů. Informace měl deník od další prokurátorky EULEX Marie Bamiehové. Ta byla kvůli úniku informací postavena mimo službu, zatímco je jí nyní přímo vyhrožováno kosovskými politiky, nájemným vrahem i bývalými kolegy z EULEX.

 

Je velmi zajímavé, že hlavním argumentem Novotné pro zastavení vyšetřování soudce nebyl nedostatek důkazů, jak by člověk očekával, ale imunita činitelů EULEX před soudním stíháním.

 

Soudce Florit měl přijmout úplatek ve výší 370.000 eur, aby zbavil obvinění tři muže z trojnásobné vraždy. Ten však prohlásil, že částka je na tři osoby málo a může propustit jen jednu osobu – Nusreta Cenu. Další dva vrazi si právě odpykávali trest za jejich další zločin, bombový atentát v Prištině.

 

Rodina jednoho ze zavražděných Sulejmana Baftiju (17 let) podala oficiální oznámení a stížnost na soudce Florita už 25.června 2013. To naznačuje, že mise EULEX si byla obvinění z korupce už delší dobu vědoma. Není jasné, jaké kroky EULEX dále podnikne.

 

Do zastavení vyšetřování aktivně vstupovaly i další osoby z nejvyššího vedení mise EULEX. Bývalý šéf mise, Němec Bernd Borchart výslovně nařídil zrušení vyšetřování, které požadoval nejmenovaný činitel EULEX. Podobně se chová i nynější šéf EULEX Jonathan Raten, který místo ujištění, že se vše řádně prošetří, jak by člověk očekával, prohlašuje, že „nevěří zprávám z médií“ a na dotaz novináře Raten odpověděl „Nedomnívám se, že musím reagovat na tato obvinění.“

 

Sama Novotná v podezřele stručném vyjádření pro Lidovky.cz vše popřela. K tomu přidalo naše Ministerstvo spravedlnosti impotentní prohlášení, že „je s prací našich expertů v Kosovu spokojeno“.

 

Protože se tedy EULEX sám očividně k ničemu nemá, trochu se rozhoupali alespoň v Bruselu. Místopředsedkyně Evropského parlamentu Ulrike Lunaceková prohlásila, že kauza „vrhá temný stín“ na reputaci mise EU v Kosovu. “ Dále podle ní vše musí být vyšetřeno nezávislým orgánem a musí být zveřejněny důvody propuštění žalobkyně Marie Bamiehové, která na korupci a bránění ve vyšetřování upozornila.

 

Vypadá to tedy, že EULEX kromě samotného politického zadání má další důvod nadržovat kosovsko-albánským zločincům. Tím jsou poměrně vysoké úplatky. Z minulosti je známý případ uplácení zvláštního vyslance OSN pro Kosovo Fina Ahtisaariho, který od kosovských Albánců svého času přijal v diplomatickém kufříku miliony eur a v noci k němu albánský mafián navážel prostitutky.

 

 

Messin, 5.11.2014

 

Zdroje:

 

 

http://www.balkaninsight.com/en/article/european-parliament-calls-for-investigations-on-eulex

 

http://www.balkaninsight.com/en/article/money-was-collected-for-someone

 

http://www.lidovky.cz/vysetrovani-jsem-neovlivnovala-tvrdi-zalobkyne-eulex-podezrela-z-korupce-164-/zpravy-svet.aspx?c=A141030_134430_ln_domov_msl

 

http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/ceska-zalobkyne-mise-eulex-podezrela-z-brani-uplatku/1141386

 

http://www.kosovoonline.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=164%3Adkaz-e-zvlatni-vyslanec-osn-pro-kosovo-marti-ahtisaari-dostal-od-albanske-mafie-uplatek-kvli-kosovske-nezavislosti&catid=59%3Adokumenty&Itemid=136&lang=cs