Cvičiště radikálních islamistů na Balkáně

globe-32299_960_720

Ioannis Michaletos, Serbianna.com

Podle Europolu i věrohodných médií v Rakousku, Slovinsku, Chorvatsku i Bosně je již založena infrastruktura, která může usnadnit expanzi a útoky Islámského státu v EU.

Po otevření hranic ve Slovinsku tam prostřednictvím uprchlické vlny vstoupilo několik členů takzvaného Islámského státu. Namísto toho, aby šli na sever, zůstali na periferii hlavního města Lublaně. „Kamarádi“ z Německa, Lucemburska, Slovinska a Rakouska se k nim připojili a v hustě zalesněných oblastech blízko města se společně účastnili procvičování střelby.

Slovinská policie výše uvedené oficiálně ani nepotvrzuje, ani nepopírá, ale prohlašuje, že nemá opodstatněné informace o tréninku džihádistů na svém území. Je třeba poznamenat, že v sousední Bosně a Hercegovině výcvik různých buněk začínajících džihádistů probíhá už celé roky. Koná se v odlehlých vesnicích, průmyslových zařízeních a horských střelnicích.

Podobná zjištění, ale bez oficiálních potvrzení, byla vysledována v Sandžaku v Srbsku a blízké hornaté oblasti v severovýchodní části Černé Hory.

V minulosti proběhly různé pokusy zřídit cvičiště v Kosovu, FYROM (Makedonii), Albánii a jižním Bulharsku. Celkový počet radikalizovaných islamistů, kteří mohou být potenciálně mobilizování ad hoc jako „osamělí vlci“, nebo prostřednictvím spolupráce s příchozími bojovníky Islámského státu v celé Evropě lze zhruba odhadnout na 100.000 lidí, ačkoliv druhotné a terciární podpůrné a logistické sítě (často nevědomé o svém zapojení) jsou jistě o hodně vyšší.

Samozřejmě, že výše uvedené platí pro rozšíření hrozby za čistě operačních podmínek, daleko méně by jich mělo být schopno se zorganizovat a udeřit bez předchozího zadržení.  Přesto se tato záležitost stala pro Evropu časovanou bombou a obsahuje největší hrozbu pro kontinent od konce druhé světové války.

Překlad Messin

 

Zdroj:   http://serbianna.com/analysis/archives/3159