Assange: S emaily Clintonové nemá Rusko „nic společného“

globe-32299_960_720

Zakladatel Wikileaks Julian Assange popřel účast Ruska na zveřejňování osobních emailů kandidátky na úřad amerického prezidenta Hillary Clintonové.

„Volební tábor Clintonové byl schopen vystoupit s neo-McCarthystickou hysteríí, že za všechno je odpovědné Rusko,“ řekl Assange Johnu Pilgerovi v exkluzivním rozhovoru pro RT, který se bude vysílat v sobotu a dodal:

„Hillary Clintonová mnohonásobně falešně prohlásila, že 17 amerických zpravodajských agentur usuzuje, že zdrojem našich zveřejnění je Rusko. Toto není pravda. Můžeme říci, že zdrojem není ruská vláda.“

„Hillary Clintonová je pouhá jedna osoba. Vlastně je mi jí trošku líto jako člověka, protože vidím někoho, kdo je žrán za živa svými ambicemi, doslova až k její nemoci – například ztrátě vědomí – jako výsledku toho co se děje a provází její ctižádost. Jenže ona reprezentuje celou síť lidí a vztahů s jednotlivými státy,“ řekl Assange, který byl dotazován na ekvádorském velvyslanectví v Londýně, kde je už čtyři roky schovaný.

V oznámení rozhovoru RT uvedla, že Wikileaks za posledních devět měsíců „nahrála více než 30.000 emailů ze soukromého emailového serveru Hillary Clintonové z doby, kdy byla ministryní zahraničí USA. „

Tyto emaily následovaly po předchozím zveřejnění desítek tisíc emailů amerických demokratů, ze kterých vyplynul odmítavý postoj jejich vedení ke kandidátovi Bernie Sandersovi, „společně“ s více než 50.000 emaily spojenými s Johnem Podestou, šéfem zaměstnanců Billa Clintona, jakož i blízkého spolupracovníka současné prezidentské favoritky.

Američtí bezpečnostní činitelé vydali v říjnu společné prohlášení, podle kterého jsou si „jistí“, že za tímto únikem informací stojí Rusko.

Ale Moskva odmítla obvinění ústy prezidentského tiskového mluvčího Dmitrije Peskova, který nazval tato tvrzení „nesmyslem“; zatímco mluvčí ministerstva zahraničí Maria Zacharova řekla, že „veřejné hašteření o Rusku před volbami ve Spojených státech je pravděpodobně kouřovou clonou k odvedení pozornosti voličů od domácích záležitostí,“ řekla RT.

Messin

Zdroj: http://www.b92.net/eng/news/world.php?yyyy=2016&mm=11&dd=03&nav_id=99587