Vánoce v Aleppu

globe-32299_960_720

Nebojsa Malic

Atlantické impérium vyzkoušelo všechno – od recyklace lží z bosenské války o hladovějících civilistech a milionu „posledních nemocnic“ až po bezbrannou sedmiletou dívku – k záchraně svých džihádistů, zastupujících ho v Aleppu.

Nepovedlo se to.

Syrské největší město bylo oficiálně osvobozeno 22. prosince poté, co byli poslední z džihádistů (v západní řeči „umírněných“ rebelů) evakuováni do tureckého Idlibu. Po zničených nemocnicích ani stopy.  Také žádný náznak „masakrů“, o kterých se znepokojením mluvili západní velvyslanci;  spíše jejich „demokratičtí“ islamističtí spojenci (zmocněnci/zástupci) pozabíjeli všechny své vězně pro případ, že by mohli svědčit o skutečných hrůzách, odehrávajících se pod jejich vládou.

Osvoboditelé také našli sklady plné jídla, nahromaděného džihádisty. Není divu, že skutečný počet lidí, žijících v oblastech držených džihádisty, byl značně přemrštěný: Nikoliv 250.000, ale 40.000 – včetně 4.000 bojovníků s jejich rodinnými příslušníky.

S rozdrcením „umírněných“ sekačů“ hlav, se podle „plánu B“ chopili iniciativy jejich bratři z ISIL. Tak ISIL napadl Tadmur (Palmýru) a Deir-ez-Zor – obě v držení Syrské arabské armády a způsobil těžké ztráty tureckým obrněným silám při pokusu dobýt Al-Bab, severovýchodně od Aleppa. Vypadá to, že ISIL podivně ignoruje postup Spojenými státy podporovaných Kurdů směrem na své „hlavní město“ Rakka. Velmi zvláštní, že.

Syrská válka není u konce, ale Aleppo bude jistě jejím bodem obratu. Jak se chystá vládu v USA příští měsíc převzít nová vláda, může Washington upustit od předstírání, že lze džihádisty použít jako zbraň, a nechat ISIL a „umírněnou“ opozici buď požádat o mír, nebo dosáhnout mučednictví, po kterém tak touží.

Ať tak či onak, jsou to v Aleppu Vánoce.

Překlad Messin

 

Zdroj: http://grayfalcon.blogspot.cz/2016/12/christmas-in-aleppo.html