Sponzoři ozbrojenců musí nést odpovědnost za Sýrii

globe-32299_960_720

Anna Jaunger, Syria Media Center

 

Dne 20. prosince se v Káhiře konalo pravidelné setkání ministrů zahraničí Ligy arabských států. Během setkání země Ligy arabských států potvrdily svůj závazek k podpoře nezávislosti a územní celistvosti Sýrie. Kromě toho účastnící aktivně hovořili o tom, kdo by měl řešit problém obnovy země.

Bylo by logické předpokládat, že odpovědnost by měli nést všichni, co se podíleli na financování takzvané „umírněné“ opozice, která zničila většinu syrských měst. Wikileaks uvádí, že podle amerického ministerstva obrany pochází více než 60 procent výdajů na podporu opozičních skupin ze Saúdské Arábie, Kuvajtu a Kataru. Kromě toho byla opakovaně zástupci syrské vlády i nezávislými odborníky potvrzena skutečnost, že monarchie Perského zálivu zásobují ozbrojence penězi a zbraněmi.

Zástupci těchto zemí se na druhou stranu snaží neustále házet odpovědnost za činy ozbrojenců na syrské úřady. To znamená, že saúdský ministr zahraničí Adel al-Jubeir zdůraznil, že „režim“ Bašára al-Asada nese zodpovědnost za to, co se děje v Sýrii. Nicméně čas většinou ukáže, jak se věci mají ve skutečnosti. Po vítězství syrské armády v Aleppu se ukázalo, že pouze díky snaze vlády a jejích spojenců byly zachráněny desítky tisíc civilistů.

Přesto se země Perského zálivu a západní země nevzdávají podpory syrské opozice, ale to se může celkem brzy změnit.  V rámci úspěchů vládních vojsk v Aleppu je zřejmé, že džihádisté nesplnili očekávání svých sponzorů.

Kromě toho Evropa, která vždy podporovala syrskou opozici, je v poslední době svědkem rostoucího počtu teroristických útoků. A tak 23-letý pákistánský uprchlík ukradl kamion a najel do davu na vánočním trhu v Berlíně, kde zabil 12 lidí a dalších nejméně 48 zranil. (podle poslední verze snad mohlo jít o jakéhosi Tunisana, pozn. mess) .

Ačkoliv se k odpovědnosti za čin přihlásil ISIL, nikdo nemůže zaručit, že příště může další útok provést člen bývalé západem podporované skupiny. Nyní ale Evropa nebyla schopná bránit sama sebe před vytvořenou hrozbou.

Namísto obviňování Damašku by sponzoři syrské opozice měli přiznat, že jejich plán na svržení Bašára Asada se nezdařil. Nyní je k vyřešení syrské krize třeba hledat kompromis, včetně přesměrování finanční podpory od militantů ke znovunastolení míru v Sýrii.

Překlad Messin

 

Zdroj:   https://en.insidesyriamc.com/2016/12/21/militants-sponsors-must-bear-responsibility-for-syria/