Dezinformační kampaň západních médií o nepotvrzených popravách „na místě“ v Aleppu

globe-32299_960_720

Ozbrojení teroristé v roce 2012 napadli a od té doby drželi syrské Aleppo. Severní část města byla osvobozena teprve nyní. Ihned se vynořila tvrzení, že syrské síly „na místě“ popravily až 82 civilistů. Ovšem doposud nebyl dodán jediný důkaz, který by tato tvrzení podporoval.

Podle BBC zprávy o incidentu obdržel Úřad OSN pro lidská práva v Ženevě.

Podle novinářů a pracovníků OSN přímo v Aleppu byly však tyto zprávy ve skutečnosti přijaty v Ženevě od nejmenovaných zdrojů umístěných v Aleppu, nezískané – nebo ověřené od západních médií, či zaměstnanců OSN.

BBC ve svém článku přiznává:

„Včera jsme obdrželi další znepokojující informace, že na ulicích leží mnoho těl, dodal Colville. Přičemž připustil, že je obtížné zprávy ověřit. „

Je třeba poznamenat, že BBC zprávu nechala viset na svých webových stránkách několik hodin předtím, než nakonec dodala, že zprávy nebyly ověřené ani získané přímo z první ruky od zaměstnanců OSN na místě v Aleppu.

 Účelem tohoto postupu bylo maximalizovat počáteční šokující dopad zprávy divokým titulkem, aniž by se obtěžovali poskytnutím důkazů. Jakmile se hlavní zpráva rozšířila, teprve potom BBC dodala detaily – které pokud by byly zařazeny ve zprávě prvotní – důrazně by oslabily její účinek.

S hovorem o „falešných zprávách“ dosahujících hysterické úrovně BBC ve spolupráci s OSN samy prokázaly, že organizace a instituce Západu měly dlouho monopol na generování „falešných“ zpráv a využívaly ho nejen k manipulaci politiky a veřejného mínění, ale i k udržování války a ničení lidského života.

Další odhalené lži

 

Den poté, co pokrytí Aleppa západními médii dosáhlo hysterického stupně, kvůli prakticky končícím bojům, byly do omrzení opakovány další lži, které se nyní vynořují na povrch jako evidentní, zákeřné a zlovolné výmysly.

CNN ve zprávě s názvem „V Aleppu odhadem uvězněno až 100.000 civilistů“, přiznává, že „údajní“ rebelové drží pouze „několik ulic, pár bloků, možná čtvrtí“. Dále přiznává, že „je velmi obtížné ověřit jakoukoliv z těchto zpráv“ a opakovaně používá termín „mohlo by být“ v odkazu na údajných 100.000 civilistů, o kterých západní média a OSN tvrdí, že stále jsou ve „východním Aleppu.“

Samozřejmě, s nyní probíhající evakuací je jasné, že nikde na zbylém území obsazeném ozbrojenci není zanecháno až 100.000 civilistů. Jak odhaluje včerejší zpravodajství, jedná se pouze o poslední z dlouhé řady politicky motivovaných představení, prováděných jinak ne-žurnalistickými západními médii.

Patrick Cockburn se v článku v UK Independent nazvaném „Toto je důvod, proč by všechno, co jste četli o válkách v Sýrii a Iráku, mohlo být špatně,“ pokouší nabídnout smířlivější odpověď na otázku, proč se zpravodajství západních médií tak lišilo od reality:

Cockburn tvrdí:

„Pro novináře je příliš nebezpečné pracovat v oblastech kontrolovaných povstalci z Aleppa a Mosulu. Ale existuje obrovský hlad po novinkách ze Středního východu, takže je pro média pokušení dávat věrohodnost zprávám z druhé ruky.

Dále také říká:

Není překvapením, že zahraniční novináři pokrývající vývoj ve východním Aleppu a rebely ovládaných oblastech Sýrie, tak v naprosté většině činí z Libanonu, nebo Turecka. Několik neohrožených zpravodajů, kteří se pokoušeli podat svědectví přímo z povstalci kontrolovaných oblastí, se rychle ocitlo v kufrech automobilů, nebo jinak uvězněno.

Zkušenosti ukazují, že zahraniční reportéři své životy zcela správně absolutně nesvěřují ani těm nejmírnějším z ozbrojené opozice uvnitř Sýrie. Ale stejné mediální organizace kupodivu věří pravdivosti informací pocházejících z oblastí pod kontrolou těch samých potenciálních únosců a sběračů rukojmích. Pravděpodobně by se bránily tvrzením, že spoléhají na nestranné aktivisty, ale všechny důkazy ukazují, že tito mohou ve východní části Aleppa fungovat pouze na základě povolení od skupin typu Al-Kajda.

Cockburn rovněž konstatuje, že velká část zjevně zaujatých a chabých zpráv pocházejících ze západních médii je politicky motivována. Když ve zprávách novinářů, expertů a diplomatů začalo prosvítat světlo reality, vedení v západních metropolích, fixované na změnu režimu, ho ignorovalo.

A tak zatímco se západní média sama pokusila využít své neschopnosti informovat z místa jako záminky pro opakování potvrzených lží, řečených jim jejich „zdroji“ v Sýrii, je třeba poznamenat, že od roku 2011 pokrýval konflikt stejný, nebo větší počet provládních bloggerů, kteří byli záměrně ignorováni, dokonce přímo napadáni západními médii.

Toto je daleko od vysvětlení, proč západní média tak dychtivě bránila ozbrojence, kteří jsou podle všeho ovládáni Jabhat Al-Nusrou, samotným ministerstvem zahraničí USA označenou za zahraniční teroristickou organizaci, a opakovala její propagandu bez ohledu na to, jak byla absurdní.

Ti, co po celém Západě poslouchali tyto zprávy, by mohlo napadnout, že poměr obyvatel a nemocnic ve východním Aleppu byl téměř 1:1, že každý obyvatel je buď lékař, žena, nebo dítě, a že ve zbývajících čtvrtích uprostřed bitvy o město žije větší počet obyvatel než v celém městě Idlibu, de facto hlavním městě teroristů z Jabhat Al-Nusry v Sýrii.

Je důležité tyto lži odhalit, protože zatímco Aleppo bylo zcela osvobozeno, Idlib, Rakká a nyní opět Palmýru je třeba opět vybojovat.

Schopnost Západu a jeho spojenců ničit mír a bezpečnost lidí v Sýrii spočívá v jejich schopnosti pokračovat ve lhaní o povaze západního zapojení v Sýrii na prvním místě. Podkopání této schopnosti dále oslabí jejich způsobilost narušovat a ničit budoucnost Syřanů.

Překlad Messin

 

Zdroj:  http://www.globalresearch.ca/unverified-aleppo-on-the-spot-executions-western-media-disinformation/5562370