Jak a proč USA pomáhají ISIS obsadit Deir-el-Zor

globe-32299_960_720

Afraa Dagher, The Duran/Global Research

Jediným faktem, který činí poslední ofenzivu ISIS tak děsivou a závažnou je ten, že cesta pro ni byla vydlážděna Američany vedenou koalicí „proti-ISIS“.

Před rozebráním tohoto problému mě nechte zopakovat, co jsem napsala už v mém předchozím článku, pravdu, jejímiž skutečnými svědky jsou Syřané v Sýrii a kterou mohu osobně potvrdit.

Bojovníci v Sýrii se nazývají „Svobodnou syrskou armádou“, nebo „bojovníky Islámského státu“, nebo Daešem, nebo jakýmkoliv jiným názvem, který jim vyhovuje. Není na tom nic „magického“. Je to pouze kaleidoskop jmen určených k záměně. Ve skutečnosti jsou to vždy titíž lidé, kteří se nazývají těmito různými jmény.

USA a jejich spojenci to samozřejmě vědí. Udržují tuto hru na jména, takže pak mohou předstírat, že v Sýrii jsou „umírnění“, které mohou podporovat místo teroristů, které ve skutečnosti podporují, a že tito takzvaní „umírnění“ jsou vhodní pro vytvoření přechodné vlády namísto legitimní syrské vlády a mohou být také přesvědčeni k boji s Daešem. V Sýrii se ničím z toho nedá nikdo oklamat.

Pravdou je, že syrští lidé jsou masakrováni chladnokrevnými žoldáky.  Mohou si říkat „Svobodná syrská armáda“, „Ahrar Al Sham“, „Ahlo Al Sonna“, „Jaish Al Esam“, nebo nějakým z bezpočtu dalších jmen, z nichž však všechny jednoduše označují frakce přidružené k místní odnoži Al-Káidy, frontě Al Nusra. Jsou to ale vždycky ti samí chladnokrevní žoldáci proudící do Sýrie z Turecka, placeni arabskými státy Perského zálivu, aby páchali agresi na syrských lidech.

Koalice, která se nyní nejčastěji nazývá ISIS (ISIL), ale která se v různých časech své historie nazývala různými jmény, je samozřejmě toho všeho součástí.

Jak jsem řekla už dříve, jejich falešný „Islámský stát“ byl vytvořen záměrně, aby posloužil jako magnet pro bojovníky Takfiri do Sýrie, kde by pak mohli vést válku proti syrskému lidu a rozbíjet Axis of Resistance (osu odporu), která spojuje lidi a státy na Středním východě (Sýrii, Hizballáh, Írán a nyní stále více Irák), kteří odolávají americko-izraelsko-saúdské moci.

Dále byl „Islámský stát“ navržen tak, aby přilákal bojovníky Takfiri z celého světa, aby se připojili k válce proti Sýrii. Tímto způsobem válka zničí Sýrii a zlomí osu odporu s dostatkem fanatických rekrutů. Válka je podporována a financována Saúdskou Arábií, skutečnou továrnou Wahhábismu, jakož i zeměmi jako jsou Katar a Turecko.

Svědčí o tom i skutečnost, že vždycky když Svobodná syrská armáda ukazuje fotky mrtvých teroristů ISIS, ukáže se, že jsou většinou ze Saúdské Arábie, Maroka, Tuniska a dalších míst, nikoliv ze Sýrie.

Existence kontinuity mezi bojovníky, kteří se nyní nazývají ISIS a bojovníky Takfiri, kteří se v této oblasti usadili od začátku války, se snadno ukáže při pohledu na to, co se stalo v Deir-ez-Zor.

Tato oblast byla pod útokem bojovníků Takfiri od samého začátku války. V této době se nenazývali „ISIS“, nebo jak si říkají teď. Říkali si „Svobodná syrská armáda“ a později „Jabhat Al-Nusra“ (tj. Al-Káida). Dnes si říkají jen „Islámský stát“ (tj. ISIS). Ale oni jsou a vždycky byli stejnými chladnokrevnými teroristy, sjednocenými pod stejným heslem „řekni těm provládním lidem, že my jsme jejich vrazi!“ – a takoví byli vždycky.

Jakmile se tito teroristé v této oblasti usadili, nezdržovali se a začali jednat podle svých slibů. Svou vládu teroru začali zavražděním dvou učitelů, kteří přišli učit do Deir-ez-Zor z pobřežních oblastí západní Sýrie (syrský zákon požaduje učitele z vyspělejších oblastí západní Sýrie, aby trávili čas výukou dětí v místech jako je Deir-el-Zor)

Takto se tito zločinci chovají, kdekoliv se v Sýrii usadí, bez ohledu na to, jakým jménem se nazývají.  Takto přesně se chovají ve falešném hlavním městě ISIS Rakká a na mnoha dalších místech.

Američany vedená koalice „ proti-ISIS“ poprvé aktivně pomohla ISIS v této oblasti dne 7. prosince 2015. Tehdy bombardovali syrský vojenský tábor v Deir-el-Zor a zabili (podle syrského ministerstva zahraničí) tři syrské vojáky a zničili zbraně, sklady a vybavení.

V září 2016 došlo k izraelským a americkým leteckým úderům na pozice syrské armády. Izraelci zaútočili na Golanských výšinách a Američané 17. září 2016 na Deir-el-Zor. I když největší pozornost přitáhnul letecký úder USA, skutečnost, že došlo ke dvěma úderům najednou blízko sebe, naznačuje víc než náhodu.

Nálet Američany vedené koalice „proti-ISIS“ zasáhl 17. září 2016 hlavní syrské vojenské postavení v pohoří Therdah, které chránilo klíčovou leteckou základnu syrských sil v této oblasti. Bylo zabito 83 syrských vojáků a zničena vozidla, sklady zbraní, radarové stanice, tanky a další obrněná vozidla.

Po leteckém úderu bezprostředně následoval útok ISIS, který obsadil pozice, umožňující ISIS prorazit na silnici vedoucí přes pohoří Therdah, o což se do té doby teroristé už od roku 2014 neúspěšně snažili.

Američany vedená koalice „proti-ISIS“ se navíc zaměřila na mosty a elektrárny v Deir-el-Zor, což vypadá na pokus paralyzovat tamní syrské síly a zbrzdit schopnost syrského letectva provádět během noci vzdušné údery na ISIS (znemožněním odlišit syrské síly na zemi od bojovníků Takfiri) a ztížit komunikaci s ostatními syrskými silami jinde.

Kromě toho provedla Američany vedená koalice „proti-ISIS“ 8. ledna 2017 pozemní operaci ve východní Sýrii, údajně zaměřenou na dopadení velitele ISIS, kdy tam přistály americké speciální síly vrtulníkem. Plukovník John Dorrian, mluvčí USA vedené „koalice proti IS“ potvrdil, že k operaci došlo, ale odmítnul poskytnout jakékoliv podrobnosti, nebo říci, zda byli nějací velitelé ISIS ve skutečnosti zadrženi.

Několik dní po tomto nájezdu teroristé ISIS zaútočili v provincii Deir-el-Zor v mnohem větším rozsahu, než kdy předtím. Nejen, že byli početnější, ale jevili se i lépe organizovaní a lépe vyzbrojení, než kdykoliv jindy. Vše, co se dá říci s jistotou je to, že se po nájezdu zdá ISIS silnější, lépe organizovaný a má více zpravodajských informací, než kdy předtím.

Během voleb v USA Hillary Clintonová mluvila o americké politice vůči ISIS tímto způsobem:

Doufáme, že v průběhu roku budeme moci vytlačit ISIS z Iráku a pak, víte, skutečně je sevřít v Sýrii.

Jedná se o výsledky této politiky, které nyní vidíme v Deir-el-Zor.

Tato eskalace bude stát Syřany a Syrskou arabskou armádu mnohé další mučedníky. Tohle všechno vypadá ve světě tak daleko, když jsou pohledy přikovány na mírovou konferenci v Astaně.

Ve skutečnosti skuteční páni těchto ozbrojených složek i nadále pokračují ve snění o zvrácení syrského, íránského a ruského vítězství v Sýrii, bez ohledu na to, co si navzájem řeknou vyjednavači v Astaně. Plánují, jak toho dosáhnout tím, že obsadí Deir-el-Zor a odkrojí tuto oblast od zbytku Sýrie. Tím by se teroristé zmocnili kontroly nad hranicí Sýrie a Iráku.

Deir-el-Zor je životně důležitým strategickým bodem této války. Je klíčovou spojnicí v geografii společné osy odporu, která prodlužuje a rozšiřuje všechny cesty, od jižního Libanonu na pobřeží Středozemního moře, přes Damašek dále do vnitrozemí, a pak až do Bagdádu a dále do Teheránu.

To je důvod, proč USA, Turecko a Saúdská Arábie tak usilují o to, aby se ho teroristé zmocnili.

Syrská arabská armáda, podporovaná ruským letectvem nicméně zajistí, že to pro ně nebude snadný úkol.

Překlad Messin

 

Zdroj: http://www.globalresearch.ca/heres-how-and-why-the-us-has-been-helping-isis-take-deir-el-zour/5570517