Německé tajné služby nenašly žádný důkaz o ruském vměšování

globe-32299_960_720

Dvě centrální zpravodajské služby hledaly téměř rok důkazy o tom, že by se Rusko snažilo podkopat vládu Angely Merkelové, ale nenašly nic takového. Informovala o tom dnes německá média.

Kancléřka sama nařídila oběma službám (BND a BfV) zjistit, zda Kreml nevedl dezinformační kampaň proti Německu.

Podnět k prošetření vyšel ze zmatečné kauzy údajného únosu a znásilnění 13 leté ruské dívky v Berlíně z ledna 2016, které měli podle ruských médií spáchat muži „arabského vzezření“.

Ruská vláda tehdy požadovala po vládě Merkelové akci. Výsledkem diplomatické roztržky byly i demonstrace Rusů v Berlíně.

Následným vyšetřováním berlínské policie byla však dívčina verze odmítnuta.

V té době se objevila podezření, že za protesty stály ruské tajné služby. Ale tajná zpráva BND a BfV došla k závěru, že toto „v žádném případě nelze prokázat,“ informuje Süddeutsche Zeitung (SZ).

Kopii zprávy viděli zástupci SZ a provozovatelé televizních stanic WDR a NDR.

Tyto zpravodajské služby také nenašly žádný důkaz, že by Rusko při jiných příležitostech vedlo dezinformační kampaň proti německé vládě.

„Nenašli jsme žádnou kouřící zbraň“, připustil vládní poradce listu SZ.

Podle zprávy je obtížné říci, zda jsou nepřesné články v ruských médiích výsledkem příliš zaujaté žurnalistiky, nebo diskrétní dezinformační kampaně organizované Kremlem, píše SZ.

Německá vláda nicméně nařídila další pátrání v dané problematice.

Zjištění německých bezpečnostních služeb se jeví v rozporu se zjištěními pracovní skupiny EU, zřízené ke zjišťování ruských dezinformačních kampaní v západní Evropě. Ta naopak údajné zasahování Kremlu podpořila.

Překlad Messin (kráceno)

Zdroj: https://www.thelocal.de/20170207/secret-services-no-proof-russia-meddling-in-german-affairs