Srbové Francouzům dodali další důkazy proti Haradinajovi

globe-32299_960_720

Zatímco Francouzi opakovaně odkládají rozhodnutí, zda vydají ex-UCK Ramushe Haradinaje do Srbska, to mezitím Francii dodalo další podrobnosti k jeho kauze.

Deník Blic přináší některé odporné detaily z důkazů proti tomuto kosovskému Albánci.

K trestným činům uvedeným v dokumentaci byly k předchozím důkazům přidány svědecké výpovědi o policistech pohřbených za živa, ženách, jejichž hrdla byla podřezána a nevěstách znásilněných během jejich svateb.

Prokurátor pro válečné zločiny Dragoljub Stankovič už řadu let pracuje na shromažďování důkazů proti  Haradinajovi. Činí tak společně se státním zástupcem Milanem Petrovičem a bývalým prokurátorem Vladimirem Vukčevičem, píše deník.

Podle článku patří mezi důkazy zaslané Francii i případ dvou srbských policistů unesených v Kosovu členy UCK/KLA (Kosovské osvobozenecké armády) pod Haradinajovým velením, kteří „použili nože k odřezání částí těl policistů, poté je zaživa pohřbili až po krk do písku a močili na ně.“

Jiný případ údajných zvěrstev UCK se týká únosu dvou starších žen, které byly vzaty do nedokončeného domu ve vesnici, kde je členové UCK „týrali a znásilňovali“, píše Blic.

Jiné ženy byly drženy a znásilňovány ve stejném domě. Jedna z nich byla střelena do hlavy a zabita, zatímco jiné byly převezeny na jiné místo. Podle zjištění patologů byla jejich hrdla podřezána.

Zpráva uvádí také důkaz o přerušení svatební hostiny etnického Albánce a jeho následného obvinění ze „spolupráce se srbskou policií a armádou.“

Lidé z večírku byli následně převezeni do suterénu hotelu, kde byli mučeni. Ženy, včetně nevěsty, byly znásilněny. Mučitelé také jednomu z mužů odřezali uši a poté je vložili do úst jeho bratranci.

Už předtím francouzské právní orgány obdržely konkrétní důkazy o brutálních zločinech UCK, „včetně nejhorších: useknutí hlavy dvouletému dítěti v městě Djakovica v roce 1999 a znásilnění nezletilé albánské dívky,“ píše Blic.

Srbské ministerstvo spravedlnosti poslalo k odvolacímu soudu v Colmaru ve Francii více než 100 stran dalších důkazů proti Haradinajovi, uvedla ministryně Nela Kuburovič.

Záměrem je „prokázat, že ho Srbsko neobviňuje ze zločinů, ze kterých byl osvobozen haagským tribunálem (ICTY)“.

Ministryně Kuburovič řekla agentuře Tanjug, že další dokumentace, „poslaná před několika dny“, obsahuje prohlášení svědků a policejní zprávy, vojenskou korespondenci i nahrávky z vyšetřování na místě zločinů.

Na závěr opět připomínám dojemnou péči EU o tohoto zločince, která prostřednictvím zpravodajky Evropského parlamentu pro Kosovo, Rakušanky Lunacekové, tlačí na členské státy, aby Haradinaje Srbsku nevydávaly.

Messin 

 

Zdroj: http://www.b92.net/eng/news/crimes.php?yyyy=2017&mm=03&dd=03&nav_id=100670

Komentáře jsou zakázány