Operace Mosul: Středověký masakr

globe-32299_960_720

Stephen Lendman, Global Research

Několik týdnů po zahájení amerického teroristického bombardování a pozemní operace irácké armády v říjnu loňského roku jí takto nazvala mluvčí ruského ministerstva zahraničních věcí Maria Zacharova – dlouho před nejhoršími hrůzami, probíhajícími nyní.

Američany organizované operace jsou prováděny za „podmínek absolutní informační blokády,“ vysvětlila Zacharova.

Pro ochranu, evakuaci, nebo další pomoc civilistům nebylo uděláno vůbec nic. Od loňského října byli ponecháni vlastnímu osudu, bez jakékoliv humanitární či jiné pomoci, sociálního zabezpečení a ochrany bezpečnosti.

Ve městě zůstávají stále uvězněny statisíce lidí. Další se dostávají pryč za cenu riskování vlastních životů, ohrožených jak americkým teroristickým bombardováním, tak bojovníky ISIL.

Při bitvě o Aleppo vytvořili Rusko a Sýrie humanitární koridory – bez pomoci OSN a dalších zemí. Byla přijata pečlivá opatření pro zabránění civilním obětem, pročež osvobozování města trvalo tak dlouho.

Moskva kvůli ochraně civilistů ukončila letecké operace v říjnu 2016, dlouho předtím, než byla na konci prosince vyhrána bitva o Aleppo.

Západ a nápomocná média přitom tuto heroickou bitvu typu osvobození Leningradu líčila jako holou agresi.

Přitom převážně mlčí o vyplenění a zničení Mosulu. Naopak ho falešně vykreslují jako osvobození. Nic o masovém vraždění americkým bombardováním. Řízené skrývání reality pokračuje.

Zoufalým městským civilistům, ponechaným vlastnímu osudu, nebyla poskytnuta žádná pomoc.

Za měsíce bojů jich tak mohlo být pravděpodobně tisíce zmasakrováno, bezpočet dalších zraněno, statisíce vysídleno. To vše nevybíravým americkým bombardováním a pozemní dělostřeleckou palbou.

Západní média jsou kromě několika málo výjimek spoluviníky mlčením. Dne 23. března citoval londýnský Independent místní mediální zdroje, když informoval, že čtvrteční nálety v Mosulu způsobily až „230“ civilních obětí.

„Dopisovatel kurdské tiskové agentury Rudaw, působící v severním Iráku, řekl, že 137 lidí, většinou civilistů zemřelo, když ve čtvrtek bomba zasáhla jednu budovu v Al-Jadida, v západní části města.“

„Dalších 100 lidí bylo zabito v okolí. Někteří z mrtvých se skrývali ve svých domovech,“ hlásí kurdský novinář Hevidar Ahmed z místa masakru.

RT hlásila, že přes noc bylo americkým bombardováním zmasakrováno přes 130 civilistů. Počet obětí by mohl být mnohem vyšší. Těla obětí jsou vytahována z trosek, což je zdlouhavý a pracný úkol.

Podle místního očitého svědka:

„Celé okolí utíkalo kvůli zásahům střel, tak se lidé schovali tady.“

„Nevěděl jsem, jestli je to úkryt. Nevěděl jsem, že tam nemáme chodit. Celá moje rodina je uvnitř, 27 lidí. Vytáhli jsme odtamtud jen jednoho, o zbytku nevím. Ano, byl mrtvý.“

Ve všech válkách trpí civilisté nejvíce. Pohrdání jejich utrpením a traumatem v Mosulu a dalších amerických válečných divadlech násobí jejich zoufalství.

Překlad Messin

 

 

 

Zdroj: http://www.globalresearch.ca/operation-mosul-a-medieval-massacre/5581596