Americké nálety zabily v Mosulu téměř 300 civilistů

globe-32299_960_720

Pentagon potvrdil zásah místa, prý je o to požádali Iráčané

Jason Ditz, Antiwar.com

Zatímco Pentagon prohlašuje, že všichni zabití byli bojovníci ISIL, podpůrné důkazy naznačují, že nálety USA na město Mosul zabily až 300 civilistů. Jen minulý týden bylo v troskách bytových domů na západě města pohřbeno na 150 lidí.

Pentagon slíbil vyšetřování, ale dosavadní výsledky takovýchto šetření nikdy neupřednostňovaly jejich přiznání viny. Je to neuvěřitelné, ale koncem minulého týdne Američané připustili nálety, které srovnaly se zemí domy plné civilistů, aniž by přiznali úmrtí civilistů.

Takový příběh jde ale jen těžko udržet, protože na místě jsou novináři, potvrzující vytahování mrtvých civilistů z trosek. Proto už Pentagon jasně hledá obětního beránka, když hlásí, že nálet na budovy plné civilistů přišel na žádost irácké vlády.

Samozřejmě, že tvrzení amerických činitelů, že byli požádáni o útok na civilisty, není omluvou za to, co udělali, ale současná snaha svalit vinu na iráckou vládu by mohla být použita v blízké budoucnosti, jelikož katastroficky velké číslo ztrát na životech v Mosulu je něčím, co nebude moci Pentagon jen tak snadno smést ze stolu.

Většina šetření Pentagonu skončila tím, že počet obětí „není věrohodný“ a opuštěním celé záležitosti. To je také důvodem, proč je současné americké číslo civilních obětí v Iráku a Sýrii menší než 10 procent počtu, hlášeného nezávislými nevládními organizacemi, jako například Airwars.

Dokud se jednalo o menší případy, byl jich Pentagon schopen většinu zamést pod koberec. Bude však o mnoho těžší tak učinit se stovkami lidí, z nichž mnozí jsou ženy a děti, které byly zabity při těchto ostře sledovaných incidentech.

V této souvislosti stačí vzpomenout na způsob, jakým včera o záležitosti referovala naše veřejnoprávní televize. Krytí a mlžení bylo docela jasné. Zpráva byla uvedena především jako pozastavení irácké pozemní ofenzivy, dokud nebude prošetřen tento „incident“. Ve zprávě se dokonce naznačovalo, že vůbec nedošlo k bombardování oblasti, ale výbuchy prý možná způsobili bojovníci ISIL. Stručně řečeno, ve zprávě nemělo jasně zaznít, že Američané bombardováním v Mosulu pravděpodobně zabili velký počet civilistů.

Messin 

 

Zdroj: http://news.antiwar.com/2017/03/26/us-airstrikes-killed-nearly-300-civilians-in-mosul/