Dačič: Hranice mezi Kosovem a Srbskem neexistuje

globe-32299_960_720

Kosovský premiér Ramush Haradinaj řekl na tiskovce, že požádal Komisi pro monitorování hranic, aby začala vyznačovat hranici se Srbskem. Prohlásil to bezprostředně poté, co došlo k ratifikaci hranic mezi Kosovem a Černou Horou.

„Na hranici mezi Srbskem a Kosovem není žádná kontroverse, protože hranice existuje“, nechal se slyšet Haradinaj.

Srbský ministr zahraničí Ivica Dačič v reakci na televizní stanici Prva TV uvedl, že mezi Kosovem a středním Srbskem neexistuje žádná hranice, nýbrž jen administrativní linie, takže vymezení nelze udělat.

„Je to nesmysl, jsou odtrženi od dění. Nechci je urazit, ale nedrží krok s tím, co se odehrává ve světě. Oslavují Clintonovy narozeniny, ale v mezinárodní politice se udály velké změny. Kosovo je fiktivní příběh, který v realitě mezinárodní politiky neexistuje,“ řekl Dačič.

Srbský ministr také hovořil o setkání s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem, kdy zmínil, že se věnovali otázce Kosova.

„Rusko je naším strategickým partnerem, vždycky jsme měli a budeme mít jejich podporu. Nemůžeme se bránit bez Ruska a nepovedeme žádný dialog bez podpory Ruska.“

Messin 

 

Zdroje:

 

https://www.b92.net/eng/news/politics.php?yyyy=2018&mm=08&dd=23&nav_id=104917&utm_source=B92&utm_medium=Document&utm_campaign=Related-Chrono&utm_content=Haradinaj%20asks%20for%20demarcation%20with%20Serbia

 

https://www.b92.net/eng/news/politics.php?yyyy=2018&mm=08&dd=23&nav_id=104918