NATO proměnilo Srbsko v pokusné území

globe-32299_960_720

Předběžné výsledky lékařské studie ukazují nárůst výskytu zhoubných onemocnění, zejména leukémie u dětí ve věku 5 až 9 let.

Počet dětí trpících zhoubným onemocněním krve a mozku se výrazně zvýšil od roku 1999 (rok 78 denní letecké války NATO proti Srbsku) a stoupá každým rokem.

Danica Grujicič, vedoucí neurologického vědeckého oddělení klinického centra v Srbsku a zároveň členka komise pověřené vyšetřováním následků bombardování NATO uvádí, že kliničtí lékaři zjistili, že jsou tato onemocnění častější, postihují čím dál mladší populaci a jsou agresivnější.

Toto bylo obzvlášť výrazné v letech 2007 až 2012, zejména v případě mozkových nádorů.

„Víme, že v dubnu 1999 došlo k obrovskému znečištění. Dokonce i šéf UNEP, který tu v té době byl, řekl, že jde o ekologickou katastrofu regionálních rozměrů. To co dělali, bylo jasně genocidní, stříleli na všechny cíle, které byly rizikové. Na mapě byly vyznačeny cíle, jejichž zničení, nebo způsobení jakékoliv exploze by vedlo k ekologické katastrofě. Dělali to úmyslně. Záměr byl genocidní, udělali si z nás pokusné a testovací území,“ řekla Grujicič.

Dodala, že je třeba provést podrobné a matematické vyšetření.

„Kolik tam bylo toxických látek a v jakých zařízeních, otázkou je, zda někdy budeme vědět, nakolik ochuzený uran použili. Postupně se to stává čím dál obtížnější, existují však experti, kteří dokážou přesně odlišit historické a nové znečištění. Lze přesně určit, co je znečištěním z Černobylu a co je znečištěním způsobeným bombardováním NATO. Bylo nám řečeno, že byl vytvořen koordinační orgán, že čtyři ministerstva podepsaly spolupráci, budou se sbírat údaje, nejdůležitější roli bude hrát armáda. Je třeba získat informace od chemického průmyslu o tom, kolik materiálu bylo ve zničených zařízeních a pak uvidíme kde bylo největší znečištění,“ zdůraznila Grujicič.

Pokud jde o případ devíti z deseti vojáků, kteří čistili stejné místo po zásahu rakety, a kteří byli později postiženi stejnou nemocí, zdůraznila, že „nevěří v náhody“.

„V Srbsku už není žádná rodina bez někoho se zhoubným onemocněním,“ zdůraznila Grujicič.

Překlad Messin

 

Zdroj: https://www.b92.net/eng/news/society.php?yyyy=2019&mm=02&dd=12&nav_id=106191