Guaido – americká loutka, vyškolená bývalými členy srbské organizace

globe-32299_960_720

Po setkání s americkým viceprezidentem Mickem Pencem se Juan Guaido prohlásil za prezidenta Venezuely.

To uvádějí americká média, zatímco Rusové hlásí, že samozvaný vůdce byl před deseti lety naverbován Washingtonem a není ničím víc, než americkou loutkou.

Tyto informace poskytl venezuelský velvyslanec v Rusku Carlos Rafael Faria Tortosa.

„V listopadu 2010 se podle emailů získaných venezuelskými bezpečnostními službami Guaido a několik dalších studentských aktivistů zúčastnilo tajného pětidenního školení v hotelu „Fiesta Mexicana“ v Mexiku. Školení vedla skupina „Otpor“, v Bělehradě sídlící sdružení, zabývající se změnou režimu a podporované americkou vládou. Setkání bylo údajně konáno s požehnáním Otto Reicha, fanatického proti-castrovského kubánského exulanta, pracujícího na bývalém Bushově ministerstvu zahraničí a bývalého pravicového kolumbijského prezidenta Alvero Uribeho,“ uvádí se.

Článek uvádí, že Otpor tvoří skupina studentů z Bělehradu, kteří pracovali na ukončení režimu Slobodana Miloševiče, a že „děti které vedly tuto skupinu, po pádu Miloševiče oblékly obleky a vytvořily organizaci CANVAS. Jsou neustále financováni ze Spojených států a cestují po celém světě ve snaze zničit diktátory a autokraty, tj. ty, kteří se Spojeným státům nelíbí.“

Venezuelský velvyslanec dodal, že Američané odhadli, že je Guaido „připraven k akci“ – ale ve skutečnosti není.

„Je to jen loutka, která tam byla poslána za Spojené státy, stojícími za ním a mluvící za ně. Pojem dočasný prezident ve venezuelské ústavě neexistuje. Guaido a američtí spojenci chtějí pouze klamat mezinárodní veřejnost,“ zdůraznil Tortosa.

Překlad Messin

 

Zdroj:  https://www.b92.net/eng/news/world.php?yyyy=2019&mm=02&dd=13&nav_id=106201