Šéf agentury OSN: Politicky prosazovaná obvinění vůči Huawei jsou bez důkazů

globe-32299_960_720

Ženeva (Reuters) – Bezpečnostní obavy Američanů ohledně mobilních sítí 5G  postavených čínským telekomunikačním gigantem Huawei se zdají být spíše prosazovány politikou a obchodem než nějakými důkazy, uvedl v pátek šéf Mezinárodní telekomunikační unie (ITU), která je součástí OSN.

Generální tajemník ITU – Moulin Zhao řekl novinářům v Ženevě, že bezpečnost sítě 5G je v zájmu všech, ale zatím neviděl nic, co by dokazovalo tvrzení o Huawei.

„Ty starosti s vybavením Huawei, nejsou doposud prokázány.“, řekl Zhao.

Spojené státy vyzvaly své spojence, aby firmě Huawei zakázali stavět 5G sítě, protože by prý mohly být použity pro špionáž. Huawei obvinění odmítnul a řekl, že Washington má „postoj poraženého“.

„Chtěl bych povzbudit Huawei, aby dostal stejnou příležitost k tomu, aby se přihlásila k podnikání a pokud během operačního procesu zjistíte, že je něco špatně, potom můžete vinit a obžalovávat,“ řekl v Číně narozený Zhao. „Ale pokud nemáme nic takového, co by je dalo na černou listinu – myslím, že to není fér,“ dodal šéf ITU.

 

Překlad Messin (kráceno)

 

Zdroj:  https://www.reuters.com/article/us-usa-china-huawei-tech-un/huawei-allegations-driven-by-politics-not-evidence-u-n-telecoms-chief-idUSKCN1RH1KN