Haradinaj odmítl v Haagu vypovídat

globe-32299_960_720

Čerstvě odstoupivší kosovský premiér Ramush Haradinaj odmítl vypovídat před zvláštním tribunálem v Haagu, kam byl předvolán kvůli válečným zločinům kosovsko-albánské UCK v Kosovu v letech 1998-2000.

Haradinaj údajně nevypovídal na radu svých právníků. Před soudem už stál Haradinaj podruhé, první proces v roce 2012 skončil pro nedostatek důkazů, kdy řada svědků byla odstraněna, či strachy odmítli vypovídat. Zde je zajímavé si povšimnout, že na rozdíl od vysoce postavených obviněných Srbů, kteří měli zájem u soudů vždy hovořit a naopak jim v tom bylo všelijak zamezováno, včetně přímého vypínání mikrofonu, Haradinaj raději mlčí.

Bývalí představitelé UCK tvoří v Kosovu od války většinu vládní garnitury a donedávna byli a stále jsou nedotknutelní. Srbský prezident Vučič se nechal slyšet, že by lidé v Srbsku vzhledem k dlouholetým zkušenostem neměli doufat ve spravedlnost. „Už je venku a bude s nimi na obědě“, sdělil televizi RTS ohledně spravedlnosti v Haagu. Poukázal také na Haradinajův let do Haagu, který absolvoval v soukromém tryskáči kosovského politika Beghjeta Pacolliho, protože by na běžné letadlo údajně moc čekal.

„Kdy bude pro Haradinaje  a jeho společníky uspořádána koktejlová party? Byl to těžký let, z Prištiny přes Vídeň do Haagu. Měl to těžké, možná Pacolliho letoun ani nemá letušku. Je to takový hrdina,“ dodal ironicky Vučič.

Ještě zbývá dodat, že český mainstream k nejnovějšímu vývoji kauzy typicky poslušně mlčí.

Messin  25.7. 2019

 

Zdroje: https://www.b92.net/eng/news/politics.php?yyyy=2019&mm=07&dd=24&nav_id=107052

 

https://balkaninsight.com/2019/07/24/kosovos-haradinaj-refuses-to-answer-war-prosecutors-questions/