Nejprve omluva a odškodnění za bombardování, až pak pohled do budoucnosti

globe-32299_960_720

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová uvedla, že se USA musí omluvit za bombardování Jugoslávie a pak teprve mohou požádat ostatní, aby se dívali do budoucnosti.

„Spojené státy se musí omluvit za bombardování bývalé Jugoslávie v roce 1999 a vyplatit odškodnění příbuzným zabitých a raněných při náletech NATO podporovaných Spojenými státy a poté by mohly žádat ostatní, aby se dívali do budoucnosti,“ řekla v neděli mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová.

Reagovala tak na prohlášení odcházejícího amerického velvyslance v Srbsku – Kyle Scotta, který řekl, že by se Srbové měli dívat na bombardování NATO z roku 1999 z „širší perspektivy“, aby Srbsko a Spojené státy mohli překonat krizi ve vzájemných vztazích, která následovala po náletech na Federativní republiku Jugoslávii.

Zacharovová uvedla, že USA by na začátku měly, kromě omluv, vyplatit odškodnění rodinám zabitých a zraněných a „těm, jejichž zdraví bylo poškozeno střelami s ochuzeným uranem,“ informovala hlavní ruská agentura TASS.

„A teprve tehdy, když se tak stane, když budou položeny správné základy, můžou vyzývat ostatní, aby se posunuli kupředu,“ uzavřela Zacharovová.

„Ani Srbsko, ani Spojené státy nemohou vrátit čas zpět. Ale rok 1999 můžeme zvážit z jiného pohledu,“ řekl Scott pro noviny „Kurir“.

„Vztahy mezi Spojenými státy a Srbskem byly většinou dobré, s výjimkou 90. let a událostí, které se odehrávaly za vlády Miloševiče. Od té doby uplynulo dvacet let a je čas pokročit a zlepšit naše vztahy, máme velmi dobrý základ pro takový pokrok. Konkrétně sdílíme společnou vizi, že Srbsko patří do Evropské unie,“ dodal Scott a zdůraznil, že Srbsko a Spojené státy jsou spojeny „silnými historickými a kulturními vazbami.“

Překlad Messin

 

Zdroj: https://www.b92.net/eng/news/politics.php?yyyy=2019&mm=09&dd=16&nav_id=107249