Ozbrojenci v Libyi zastřelili rodinu včetně tří malých dětí

globe-32299_960_720

V Západem rozvrácené Libyi pokračuje děsivé krveprolití. V zemi proti sobě stojí jednotky generála Haftara (LNA) proti ze zahraničí určené vládě, která se opírá o vražedné milice. Tito ozbrojenci se neštítí žádných vražd, jak ukazuje událost ze středečního večera.

Muž s manželkou, sestrou a třemi malými dětmi ve věku 3 až 6 let cestovali do hlavního města autem kvůli očkování. Právě když jeli po dálnici, ozbrojenci spustili palbu a všechny tak zavraždili.

Mluvčí LNA označil za původce útoku milice spojené s vládou v Tripolisu. „Je to jeden ze systematických zločinů, které tyto milice provádějí“, uvedl na svém Facebooku.

Toto obvinění lze považovat za věrohodné, vzhledem k velmi krvavé historii libyjských provládních milic. Místní politici jsou navíc dlouhodobě pod jejich vládou, což názorně ukazuje ponižující video, na kterém vrcholný politik a hlava Parlamentu žebravě prosí o slitování velitele milice, vysvětluje mu, proč byl „přistižen“ ve své rezidenci se dvěma ženami, a naléhá, že na tom není nic skandálního.

„Ve jménu Božím“ říká Nouri Abu Sahmein milicionáři Haithamovi al-Tajourimu. „ Nic před vámi neskrývám, Haithame“. Viditelně vystrašený Sahmein mu říká, že ženy měly mít „citlivé informace“ v době, kdy obdržel tipy ohledně spiknutí za účelem zavraždění jeho osoby.

„Chci to všechno skončit, ale chci to pochopit. Nejsem blázen,“ odpoví velitel milice mimo záběr kamery.

Zveřejnění videa na televizních obrazovkách v zemi vyvolalo rozruch a také výzvy k prošetření od generálního prokurátora, zda nedošlo z obou stran k nějakému zločinu.

Nakonec ale video především zdůraznilo, jak slabí a nevýznamní jsou tváří tvář milici i ti nejvyšší politici země. Milice se v zemi od roku 2011 staly jak vymahači práva tak i zároveň pachateli bezpráví.

Vláda Libye za celou dobu nedokázala dokončit program odzbrojení a demobilizace milic. Úředníci se je místo toho snažili uplatit, utratili miliardy dolarů za pokusy zařadit ozbrojence do plnění různých ozbrojených úkolů, avšak bez získání jejich loajality – nebo vybudování státu, kterému by loajální být mohli.

Messin

 

 

Zdroje:

 https://www.yahoo.com/news/libya-official-gunmen-kill-2-112754706.html?guccounter=1&guce_referrer=aHR0cDovL3d3dy5hbnRpd2FyLmNvbS8&guce_referrer_sig=AQAAAIneQkTzxyBAf_Mcf-zuqctJjGiVt8G9G1du8AN11ry_iuspbgIxhyi1oP3a-BY5GTVRB7sNT4gHBsNcLDlr8XhlyhD07pS68mhGW-o908oqXshPMxApILVr_7dduRloo-U4vSs66FwSlHan14om6EQSj6lf3UJijqKD_KjcxG_R

http://messin.cz/?p=484