EU již neuznává Juana Guaida za prezidenta Venezuely

globe-32299_960_720

Dave DeCamp, Antiwar.com

 

Politika Evropské unie vůči Venezuele se přibližuje realitě v Caracasu. EU ve středu uvedla, že již neuznává Juana Guaida za prezidenta Venezuely poté, co po nedávných volbách přišel o místo předsedy Národního shromáždění země.

USA a mnoho jejich spojenců v lednu 2019 uznalo Juana Guaida za prezidenta Venezuely navzdory tomu, že úřad zastával Nicolas Maduro. Guaidovy pokusy o puč selhaly a voláním po americké intervenci ve Venezuele ztratil i malou podporu, kterou měl.

Podle agentury Reuters chtěli dát diplomaté EU jasně najevo, že EU Madura stále neuznává. EU ve svém prohlášení uvedla, že Guaidova funkce, kdy se sám prohlásil prozatímním prezidentem, nemá „ústavní postavení“, protože už není předsedou Národního shromáždění země.

EU ve svém prohlášení rovněž pohrozila dalšími sankcemi vůči Venezuele. Neúspěšné úsilí Trumpovy vlády o změnu režimu v Caracasu přineslo ochromující sankce, které zdecimovaly venezuelské hospodářství a ropný sektor.

USA stále uznávají Guaida za prezidenta Venezuely, ale existují zprávy, že venezuelská politika by se za Bidena mohla změnit. Zpráva agentury Bloomberg v prosinci uvedla, že nastávající Bidenova administrativa se připravuje na potenciální rozhovory s Madurem. Zpráva uvádí, že Guaido se od konce listopadu bez úspěchu pokoušel domluvit telefonát s Bidenem.

Překlad Messin

 

Zdroj: https://news.antiwar.com/2021/01/06/eu-no-longer-recognizes-juan-guaido-as-venezuelas-president/