Uvědomujete si teď, co jste udělali? USA dostávají „druh“ demokracie, jaký prosazovaly v zámoří

globe-32299_960_720

Nebojsa Malic

Dav demonstrantů zaútočil na Kongres při protestu proti prezidentským volbám, o nichž tvrdili, že byly podvodné. Když k tomu došlo v Srbsku v roce 2000, USA tomu říkaly demokracie. Když k tomu došlo ve Washingtonu DC – už to není tak žhavé.

Scény z amerického Kapitolu, když demonstranti podporující Donalda Trumpa narušili společné zasedání Kongresu k potvrzení volby demokrata Joe Bidena, vypadaly jako ty z Bělehradu v říjnu 2000.

Tyhle scény se později opakovaly na Ukrajině – dvakrát, v letech 2004 a 2014 – v Gruzii, Moldavsku, Bělorusku a několika středoasijských bývalých sovětských republikách. USA při každé příležitosti podporovaly „moc lidu“, protože americké nevládní organizace a ambasády podporovaly takzvané „barevné revoluce“.

K témuž došlo v roce 2011 při arabském jaru, které začalo v Tunisku a poté si vypálilo cestu přes severní Afriku do Perského zálivu. Na některých místech uspělo a svrhlo desítky let staré vlády. Jinde selhalo, což vedlo k zahájení válek v Libyi a Sýrii a nechalo krev v ulicích Bahrajnu. USA to opět povzbuzovaly, coby demokracii – s výjimkou Bahrajnu, který hostí hlavní námořní základnu.

USA před nedávnem odsoudily jako nelegitimní prezidentské volby v Bělorusku, Bolívii a Venezuele. Zatímco Minsk a Caracas dokázaly vzdorovat – a dostali za to sankce – „demokraté“ v La Paz byli na chvíli úspěšní, ale loni volby prohráli.

Už v roce 2004 Guardian souhlasně psal o tom, že USA vytvořily „sličnou“ operaci „inženýrské demokracie prostřednictvím volebních uren a občanské neposlušnosti“, která už od Bělehradu vyvíjela „šablonu pro vítězství jiných lidí ve volbách“.

Nyní stejná mainstreamová média, co otrocky následovala linii ministerstva zahraničí pro posuzování voleb jinde jako „zmanipulovaných“ a barevných revolucí jako spontánních demokracií, se pevně drží svých chlebodárců, když Američané, kteří věří, že jejich volby byly ukradeny, vyjdou do ulic a zaútočí na svůj Kapitol.

Ach, ale tyto volby nebyly ukradeny – byly čisté jako padlý sníh „nejvíce zajištěné vůbec“, říkají nám všichni odborníci, kteří před čtyřmi lety říkali, že ty předchozí byly „hacknuty Ruskem“! A Joe Biden získal nejvíce hlasů v historii, aniž by opustil svůj suterén. Ať už tomu oficiálnímu příběhu o volbách v USA věříte nebo ne, vlastně na tom nezáleží. Zaujatá krátkozrakost jednoduše nedovolí lidem pochopit rozsah toho, co je zde vystaveno: naprostý morální bankrot celého amerického politického a mediálního zřízení.

Republikáni i demokraté po léta používali „barevné revoluce“ jako politickou zbraň a hlásali demokracii, i když jejich puče uhasily veškeré její zbytky, které se mohly organicky vyvinout. V uplynulém roce tak učinili také doma, když pomocí lockdownů kvůli Covidu-19 zrušili základní ústavní práva, což vyvrcholilo změnou volebních pravidel tak, aby lépe sloužila „naší demokracii“, definované jako cokoliv, co je dostane k moci.

Co si mysleli, že lidé udělají, když budou uzavřeny všechny cesty k prezentaci jejich stížností? Pokorně se podvolte – nebo vytrhněte stránku z té samé příručky, kterou politici a média oslavují posledních 20 let?

Už nechoďte na shromáždění podporující původního prezidenta s heslem „but Trump“. Sám údajný nacistický fašistický diktátor nařídil Národní gardě a policii, aby vyklidila demonstranty, co se postavili na jeho stranu a chránili zřízení, které to neudělalo. Je to skutečný Hitler, že?  Bez starosti, očekávejte, že média ho tak vykreslí.

Možná by se USA měly dlouho a tvrdě podívat na vlastní dům, než budou pokračovat v křiku, sankcionování, změnách režimů nebo bombardování jiných zemí kvůli jejich údajnému nedostatku „demokracie.“ Možná si pak opravdu odpoví na otázku ruského prezidenta Vladimira Putina, kterou položil v roce 2015 v OSN a která se zabývala důsledky „arabského jara“: „Uvědomujete si teď, co jste udělali?“

Ale všichni víme, že se to nestane, že?

Překlad Messin

 

Zdroj: https://www.rt.com/op-ed/511740-us-democracy-congress-stormed/