25 organizací žádá zamítnutí nominace Victorie Nulandové

globe-32299_960_720

Victoria Nulandová, bývalá zahraničněpolitická poradkyně viceprezidenta Dicka Cheneyho by neměla být nominována na náměstkyni ministra zahraničních věcí, a pokud nominována bude, měla by být odmítnuta Senátem.

Nulandová hrála klíčovou roli při usnadnění puče na Ukrajině, který vytvořil občanskou válkou, vedoucí ke ztrátě 10.000 životů a vysídlení více než milionu lidí. Klíčovou roli hrála také při vyzbrojování Ukrajiny. Obhajuje radikální zvýšení vojenských výdajů, rozšiřování NATO, nepřátelství vůči Rusku a úsilí o svržení ruské vlády.

USA investovaly 5 miliard dolarů do formování ukrajinské politiky, včetně svržení demokraticky zvoleného prezidenta, který odmítal vstoupit do NATO. Tehdejší náměstkyně ministerstva zahraničí Nulandová na videu hovoří o zapojení USA a na audio nahrávce o plánu dosadit příštího vůdce Ukrajiny Arsenije Jaceňuka, který byl následně instalován.

Protesty na Majdanu, na kterých Nulandová rozdávala sušenky protestujícím, byly následně vyhroceny neonacisty a odstřelovači, kteří zahájili palbu na policii. Když Polsko, Německo a Francie vyjednaly dohodu o požadavcích na Majdanu a předčasných volbách, neonacisté místo toho zaútočili na vládu a převzali moc. Americké ministerstvo zahraničí okamžitě pučistickou vládu uznalo a Arsenij Jaceňuk byl dosazen na post premiéra.

Nulandová na Ukrajině spolupracovala s otevřeně pronacistickou stranou Svoboda. Dlouho byla předním zastáncem vyzbrojování Ukrajiny. Obhajovala také odstranění generálního prokurátora Ukrajiny, když tehdejší viceprezident Joe Biden tlačil na prezidenta, aby ho odvolal.

Nulandová minulý rok napsala, že „Výzvou pro Spojené státy v roce 2021 bude vedení demokracie ve světě při tvorbě efektivnějšího přístupu k Rusku – takového, co staví na jejich silných stránkách a tlačí Putina tam, kde je zranitelný, včetně míst mezi jeho vlastními občany.“

Dodala: „Moskva by také měla vidět, že Washington a jeho spojenci podnikají konkrétní kroky k posílení své bezpečnosti a zvyšují výdaje na militarizaci a konfrontaci s Ruskem. To zahrnuje udržování silných rozpočtů na obranu, pokračování v modernizaci systémů jaderných zbraní USA a spojenců, a nasazení nových konvenčních střel a protiraketové obrany, zřizování stálých základen podél východní hranice NATO a zvýšení tempa a viditelnosti společných vojenských cvičení.“

USA odstoupily od smlouvy ABM a později od smlouvy INF, začaly rozmisťovat rakety v Rumunsku a Polsku, rozšířily NATO až k ruským hranicím, umožnily státní převrat na Ukrajině, začaly vyzbrojovat Ukrajinu a začaly pořádat masivní vojenská cvičení ve východní Evropě. Ale podle prohlášení Victorie Nulandové je Rusko prostě iracionálně zlá a agresivní síla, jíž se musí čelit ještě větším zvýšením vojenských výdajů, základen a nepřátelství. Někteří američtí vojenští představitelé říkají, že tohle démonizování Ruska je celé o ziscích zbrojařů a byrokratické moci, o nic víc založené na faktech, než takzvaná Steelova složka, kterou Victoria Nulandová poskytla FBI.

Podepsáno:

Alaska Peace Center
Center for Encounter and Active Non-Violence
CODEPINK
Global Network Against Weapons & Nuclear Power in Space
Greater Brunswick PeaceWorks
Jemez Peacemakers
Knowdrones.com
Maine Voices for Palestinian Rights
MK Gandhi Institute for Nonviolence
Nuclear Age Peace Foundation
Nukewatch
Peace Action Maine
PEACEWORKERS
Physicians for Social Responsibility – Kansas City
Progressive Democrats of America
Peace Fresno
Peace, Justice, Sustainability NOW!
The Resistance Center for Peace and Justice
RootsAction.org
Veterans For Peace Chapter 001
Veterans For Peace Chapter 63
Veterans For Peace Chapter 113
Veterans For Peace Chapter 115
Veterans For Peace Chapter 132
Veteran Intelligence Professionals for Sanity
Wage Peace
World BEYOND War

Překlad Messin

 

Zdroj: https://worldbeyondwar.org/nuland/