Odsouzení bosenského generála připomnělo řádění zahraničních džihádistů v Bosně

globe-32299_960_720

Bývalý generál bosenské armády (během občanské války strana bosenských Muslimů) Sakib Mahmuljin byl včera v Sarajevu odsouzen k deseti letům vězení za válečné zločiny během občanské války v Bosně. Válka probíhala v letech 1992-1995.

Je mu kladeno za vinu, že nezarazil mučení a vraždy srbských zajatců, páchané zahraničními islámskými bojovníky, kteří se připojili v tehdejší občanské válce na stranu bosenských Muslimů.

„Ve funkci nedokázal zabránit páchání nelidských činů“, řekl předseda soudu Zoran Bozic.

Podle obvinění příslušníci jednotky El Mudžahid, složené ze zahraničních islámských bojovníků ze zemí Středního východu, zavraždili od července do září 1995 nejméně 55 zajatých vojáků bosensko-srbské armády, z nichž některým přímo uřezali hlavy. Ke zločinům došlo v oblastech Vozuca a Zavidovici.

Přestože jednotka hrdlořezů spadala formálně pod vedení Mahmuljinova třetího armádního sboru, ten se hájil, že nad ní ve skutečnosti neměl až takovou kontrolu a jednotka působila částečně samostatně. Nelze však popřít, že byla původně připojena k armádě Republiky Bosna a Hercegovina (ARBIH), což byla jednoznačně strana bosenských Muslimů prezidenta Aliji Izetbegoviče, který byl koněm Američanů v Bosně.

Kde se v Bosně tito vrazi vlastně tehdy vzali? Trošku podobně jako na předtím na Kavkaze, či později v Kosovu, Sýrii, či Libyi.

Podle zprávy v Londýně sídlící International Media Corporation využívala americká CIA pákistánskou tajnou službu ISI jako prostředníka k dodávání zbraní a najímání mudžáhidských žoldnéřů pro Bosenskou muslimskou armádu v občanské válce v Jugoslávii.

(International Media Corporation Defense and Strategy Policy, U.S. Commits Forces, Weapons to Bosnia, Londýn, 31. října 1994).

Je docela možné, že tito „zahraniční bojovníci“, čti cizími zeměmi a jejich tajnými službami najatí vrazi, nebyli úplně pod kontrolou muslimské armády (ne, že by sama neměla krev na rukou). Protože zprávy zmiňují i skutečnost, že „nebyla známa jejich identita“ a „komunikovali s centry v zahraničí.“ To ovšem nijak moc neočišťuje tehdejší muslimskou stranu Aliji Izetbegoviče.

Co se týče rozsudku, jednalo se o verdikt prvního stupně, takže se proti němu lze odvolat.

Podobné scény s řezáním hlav se do hlavních médií dostaly celkem nedávno, během ázerbajdžánsko-arménského konfliktu došlo také k pomalému odřezávání hlav, tentokrát starších arménských civilistů. Tam se mělo jednat o žoldnéře dovezené Tureckem ze Sýrie, kteří se přirozeně zapojili na straně Ázerbajdžánu. Zpravodaj ČT24 se snažil snižovat význam dovezených žoldáckých džihádistů do oblasti výrokem, že tam sice jsou, ale že to „nedělají z přesvědčení, ale za peníze.“ To nás zřejmě mělo uklidnit.

 

Messin

 

 

Zdroje: https://balkaninsight.com/2021/01/22/bosnian-army-ex-commander-convicted-of-war-crimes/

 

https://www.aljazeera.com/news/2021/1/22/former-bosnian-general-given-10-year-sentence-for-war-crimes