Rusko nasadí na výcvik do Sýrie jaderné bombardéry

globe-32299_960_720

Ruská armáda v úterý uvedla, že do Sýrie nově nasadí tři jaderné bombardéry s dlouhým doletem, což by mělo posílit vojenskou pozici Moskvy ve Středomoří.

Tři bombardéry Tu-22M3 dorazily na ruskou leteckou základnu Hmímín, která se nachází v pobřežní provincii Lakatia v Sýrii a je hlavním vojenským operačním uzlem Moskvy v zemi.

Posádky bombardérů uskuteční sérii výcvikových misí nad Středozemním mořem. Tupolev Tu-22M3 s kódovým označením Backfire je nadzvukový dvoumotorový bombardér dlouhého doletu, který je schopen nést jaderné zbraně a má dosah přesahující 5.000 kilometrů.

Rusko vstoupilo do války v Sýrii v září 2015, kdy umožnilo s teroristy už prohrávajícímu Bašáru Asadovi opět získat kontrolu nad většinou země. Zasloužily se o to ve významné míře právě útoky ze vzduchu a to včetně dálkových úderů raket vypálených z ruských válečných lodí plujících ve Středozemním moři.

Tyto údery byly velmi účinné a jasně ukázaly vracející se suverenitu Ruska na mezinárodní scéně. Byl to první jasný zásah, který Američanům a jejich spojencům překazil další násilnou změnu režimu, kterou byli zvyklí praktikovat v předchozích letech v různých zemích.

Ruské ministerstvo obrany také oznámilo úpravu dráhy na základně pro těžké bombardéry, i modernizaci dráhy další.

Rusko také upravilo námořní základnu v syrském přístavu Tartus, jediném zařízení svého druhu, které v současné době provozuje mimo bývalé území Sovětského svazu.

V rámci úsilí prezidenta Putina k posílení Ruska kvůli napětí se Západem také ruské námořnictvo před několika lety obnovilo praxi ze sovětské éry, spočívající v neustálé rotaci válečných lodí ve Středomoří.

K nasazení těžkých bombardérů v tomto regionu došlo poprvé od dob studené války.

Ve výzbroji ruského letectva odhadem zůstává na 60 bombardérů Tu-22M3, z nichž některé letěly na bombardovací mise proti ozbrojencům v Sýrii ze svých základen v Rusku.

Podle ruských médií by Tu-22M3 mohl být v budoucnu modernizován za účelem schopnosti nést nejnovější hypersonické střely.

Messin

 

Zdroj:   https://apnews.com/article/europe-russia-middle-east-syria-government-and-politics-58469498915075e6fcc212107205f8af