Washington tlačí Ukrajinu ke znovuzahájení konfliktu na Donbasu, zatímco obviňuje Rusko z úmyslu zaútočit

globe-32299_960_720

Christelle Néant, Global Research

Ruská zahraniční zpravodajská služba (SVR) odsoudila způsob, jakým se Spojené státy pokouší přimět lidi k přesvědčení, že Rusko chce zaútočit na Ukrajinu. Zároveň Washington tlačí na Kyjev, aby znovu zahájil válku na Donbasu.

Šéf SVR Sergej Naryškin řekl novináři z kanálu Rossia 1, že za zprávami, že Rusko připravuje invazi na Ukrajinu, je schovaná touha Washingtonu přimět Kyjev k útoku na Donbas.

„Cílem je pokusit se přimět chabě řízenou vládu v Kyjevě, aby znovu rozpoutala konflikt na východní Ukrajině. A pro USA je Ukrajina v celé této záležitosti jen spotřebním zbožím, ale chtějí znovu rozpoutat konflikt s novou silou. Samozřejmě musíme zachovat chladnou hlavu a posílit obranné schopnosti naší země,“ řekl.

Šéf SVR také ostře odmítl zprávy, že Rusko chce napadnout Ukrajinu, Řekl, že Spojené státy tlačí Kyjev k útoku na Donbas tím, že šíří fámy o údajné ruské invazi na Ukrajinu.

„Musím všechny uklidnit, že se nic takového nestane. Obecně platí, že vše, co se kolem tohoto problému děje, je samozřejmě zlomyslná propagandistická akce ministerstva zahraničí USA. Ministerstvo zahraničí cpe tyto padělky, tyto lži svým spojencům, šéfům médií a vedoucím politických center ve Spojených státech, aby tyto lži množili a množili a množili. A vytvořili kolem toho velkou bublinu,“ dodal Naryškin.

A nalévání vší té válečné hysterie kolem Ruska a Ukrajiny neprobíhá jen v médiích, ale také diplomatickou cestou, jak dnes uvedla tisková služba SVR.

Podle SVR:

„Západní diplomatický sbor na Ukrajině údajně zaznamenal nárůst americké aktivity zaměřené na získání podpory od evropských spojenců k zadržování Ruska.“ Dodává, že „tón tohoto dialogu je neústupnější.“

V rozsévání hysterie mezi západními zeměmi mohou Spojené státy počítat s pomocí Britů, kteří v termínech rusofobie nezůstávají pozadu.

„Konkrétně v polovině listopadu letošního roku se v Kyjevě uskutečnilo setkání zástupců diplomatických misí EU na Ukrajině za účasti vysokých amerických a britských diplomatů. Emisaři z Washingtonu a Londýna se pokusili vyvolat paniku tím, že nadále manipulovali s nepravdivými informacemi o hrozící totální invazi Ruska na Ukrajinu a následné okupaci ukrajinského území Ruskem. Trvali na tom, že země EU by měly zaujmout jednotný přístup. Podle amerického a britského výkladu je to jediný způsob, jak zachránit rusofobní režim v Kyjevě,“ říká tisková služba SVR.

Na schůzce USA a Velká Británie rovněž vyzvaly evropské země, aby Ukrajině dodávaly energie a snažily se „na EU uvalit nákladnou odpovědnost za udržení životaschopnosti ukrajinské ekonomiky uprostřed bezprecedentní korupce na Ukrajině, upadající energetické infrastruktury a rostoucích cen energií.“ Země EU se tak ocitly „odpovědné za to, že Ukrajina během nadcházející tuhé zimy neztratí svou ekonomickou odolnost.“ Jako by současná energetická krize už nebyla pro země EU skutečnou bažinou, nyní musí držet nad vodou ještě ukrajinský Titanic…

Problém je v tom, že „státy EU, které samy čelí vážným problémům, nechtějí živit zkorumpované ukrajinské úřady,“ protože „Evropa v současné době nevidí žádnou perspektivu, že by se Ukrajina stala civilizovaným a předvídatelným partnerem,“ uvádí se v prohlášení SVR.

Evropští diplomaté si navíc „uvědomují, že Američané a Britové uměle rozdmychávají plameny hysterie, aby Rusko představili jako viníka všech problémů, pokud dobrodruzi v Kyjevě zaútočí na Donbas,“ zatímco „ukrajinští činitelé sami provokují napětí v regionech Doněck a Donbas.“

 

Jinými slovy, evropské země moc netouží po otevírání peněženek a tím méně jít bojovat za Ukrajinu proti Rusku.

A zatímco Spojené státy udržují hysterii kolem hypotetické invaze Ruska na Ukrajinu, Kyjev nadále přiživuje eskalaci na Donbasu. Dne 30. listopadu 2021 byl například zraněn civilista v okrese Petrovskij v Doněcku v DLR (Doněcká lidová republika) v důsledku palby z ručních zbraní ukrajinské armády.

Čtyřiatřicetiletý muž byl postřelen do levého stehna a v mimořádně vážném stavu převezen do nemocnice. Muž, který je invalidní kvůli zraněním utrpěným v roce 2015 na vlastním dvorku při palbě ukrajinské armády z minometů utrpěl střelné zranění, má mnohočetnou vykloubenou otevřenou zlomeninu dolní třetiny levé stehenní kosti a je v šoku. Lékaři v tuto chvíli nevědí, zda se jim ho podaří zachránit.

Ve stejný den ukrajinská armáda podnikla další pokus o teroristický útok pomocí dronů proti vesnici Sakhanka na jihu DLR.

Síly protiletadlové obrany Lidové milice naštěstí zabránily dvěma bezpilotním letounům vyslaným ukrajinskou armádou k dosažení vesnice. Jeden ze dvou bezpilotních letounů se zřítil za frontovou linií, ale druhý spadl na území DLR. Byl nalezen a stejně jako dron ze 24. listopadu v Doněcku, nesl i tento výbušnou nálož s kovovými částmi, aby zmrzačil co nejvíce lidí, kteří mohli být poblíž.

Zatímco Spojené státy udržují mediální hysterii křikem o imaginární invazi Ruska na Ukrajinu, Kyjev pokračuje v oživování konfliktu válečnými zločiny a teroristickými útoky proti civilistům v Donbasu. To jsou fakta, která se tato nestoudná americká propaganda snaží zakrýt dezinformacemi a hysterickým obviňujícím převracením.

Překlad Messin

 

 

 

 

   

 

Zdroj: https://www.globalresearch.ca/svr-united-states-push-ukraine-relaunch-donbass-conflict-accusing-russia-wanting-attack/5763877