„Zahájili jsme palbu na Albánce, abychom zachránili Srby“

globe-32299_960_720

Mnoho událostí bylo zakryto, takže bylo takzvané Kosovo na Západě prezentováno jako úspěšná mise, říká norský důstojník KFOR Knut Flovik Thoresen.

„Myslím, že většina norských vojáků, kteří byli na Balkáně a nejen v Kosovu, přišla domů s jiným postojem, než jaký byl prezentován v domácích médiích, jen málokdo se s tím chce ztrapňovat na veřejnosti,“ řekl v pořadu Kosovo Online.

Thoresen sloužil jako důstojník v mírových misích KFOR a stabilizačních sil (SFOR) v Bosně a Hercegovině a řekl, že byl hrdý na to být norským důstojníkem, když norské jednotky 17. března 2004 zabránily Albáncům proniknout přes Čaglavicu do Gračanice, kde měli v úmyslu vypálit klášter.

Po skončení angažmá ve vojenské misi se vrátil ke své profesi – historii zločinů Nezávislého státu Chorvatsko a utrpení srbských vězňů v nacistických táborech v Norsku. Píše knihy, pořádá diskuse u kulatého stolu a brzy natočí film, aby dokázal pravdu o utrpení Srbů.

„Dvě roty vojáků bránily vesnici Čaglavica před 12.000 protestujícími Albánci. Norští vojáci, narozdíl od některých vojáků z jiných zemí (například od Němců, pozn. Mess) odvedli za ty dva dny dobrou práci. Věřím, že norští vojáci odvedli dobrou práci, vzhledem k tomu, co lze čekat od mladých vojáků. V té době jsme měli před dvacet norských vojáků, kteří byli zraněni. Byli jsme také nuceni zahájit palbu na albánské demonstranty, kde někteří přišli o život. Situace byla bohužel nezbytná pro ochranu a zabránění útoku. Jsem si jistý, že pokud bychom je nezastavili v Čaglavici, přišli by do Gračanice a zničili by tamní svatý klášter, stejně jako to udělali na mnoha jiných místech v Kosovu,“ řekl.

Na otázku, zde se mediální obraz Kosova a Metochie liší od toho na místě, Thoresen odpověděl, že si myslí, že většina norských vojáků, kteří byli na Balkáně a nejenom v Kosovu, se vrátila domů s jiným postojem, než jaký byl prezentován doma v médiích.

„Mluvil jsem s mnoha svými bývalými kolegy a oni se mnou souhlasí. Je jen málo těch, kteří chtějí trpět nepříjemnostmi, když o tom mluví na veřejnosti,“ dodal.

„Byl jsem v Kosovu jako norský důstojník v letech 2001, 2003 a 2004. Zatímco jsem byl v Kosovu, Srbové tam žili v hrozných podmínkách. Děti, které chodily do školy, musely mít vojenskou ochranu. Neustále docházelo ke zločinům proti Srbům. Rád bych vybral dva případy, které zanechaly hlubokou stopu – vražda staršího manželského páru Stoličových v Obiliči a vražda srbských dětí v Goraždevaci. Došlo k mnoha incidentům, všechny měly za cíl vyhnat Srby z Kosova. Přesto bylo Kosovo v některých částech světa prezentováno jako úspěšná mise,“ uzavřel Thoresen.

Překlad Messin

 

Zdroj:  https://www.b92.net/eng/news/politics.php?yyyy=2021&mm=12&dd=27&nav_id=112629