Drony, média a Malala Júsufzaiová

globe-32299_960_720

Peter Hart, fair.org

 
Návštěva pákistánské teenagerky Malaly Júsufzaiové ve Spojených státech byla široce pokryta většinou médií, včetně rozhovorů s Dianou Sawyer (ABC, 11.10.2013), Christiane Amanpour (CNN, 14.10.2013) a Jonem Stewartem (The Daily Show, 8.10.2013).
11. října byla televizí ABC vybrána za „osobnost týdne“, a je považována za vážného kandidáta na Nobelovu cenu za mír.
A z dobrého důvodu. Právě před rokem byla Malala napadena Talibanem kvůli své otevřené obhajobě rovnoprávnosti ve vzdělání. Přežila útok, při kterém byla střelena do hlavy.
Ale jedné části jejího poselství se zdá nezdařilo proniknout do korporátních médií.
Během své návštěvy v Bílém domě řekla Júsufzaiová Baracku Obamovi, že útoky bezpilotními letadly, tzv. drony, které provádí jeho administrativa, podněcují terorismus. Jak uvádí Lesley Clark (11.10.2013):
V prohlášení vydaném po schůzce Malala řekla, že byla poctěna setkáním s Obamou, avšak řekla mu, že se bojí účinků úderů amerických dronů. (Prohlášení Bílého domu toto vyjádření už nezmínilo).
„Poděkovala jsem prezidentu Obamovi za podporu Spojených států v oblasti pomoci vzdělávání v Pákistánu, Afghánistánu, a pro syrské uprchlíky“, řekla v prohlášení. Pokud se zaměříme na vzdělání, bude to mít velký účinek.
„Také jsem vyjádřila obavy, že útoky drony podněcují terorismus. Při tomto jednání jsou zabíjeny nevinné oběti a to vede k rozhořčení pákistánského lidu.“
Tato výměna názorů nebyla z nějakého důvodu zaznamenána v korporátních médiích, které sledovaly Malavu a její příběh velmi důkladně.
To je v souladu s jinými mediálními vzory, které jsme už viděli. Začátkem letošního roku přijel do Washingtonu jemenský spisovatel a aktivista Farea Al Muslimi, aby doručil senátnímu výboru působivé svědectví o dopadech útoků dronů v jeho zemi: „Čeho se předtím nepodařilo dosáhnout násilným militantům, splní jediný útok dronu během okamžiku. Nyní existuje vůči Americe silný hněv.“ Jeho slova dostala v médiích USA jen skrovné pokrytí. (FAIR Blog, 24.4.2013)
Pokud Američané chtějí pochopit, jak jsou americké války zažívány těmi z druhé strany vojenských útoků, je důležité slyšet tyto hlasy. Ale umožní jim to americká média?
Překlad Messin, 17.10.2013